2012-11-28

Att svälja spindlar

Hur många spindlar sväljer du ett genomsnittligt spindel-sväljar-år? Rent uppskattningsvis, mellan tummen och pekfingret?

[Fråga] Hur många spindlar sväljer man per år i sömnen
["Svar"] Det sägs att man sväljer 4 spindlar i sömnen per år. Om man då lever i 75 år så har man i genomsnitt svalt 300 spindlar. Ha en fortsatt trevlig kväll!

- 118 100 (som även lär ha gett helt andra svar på samma fråga)

I boken Insect Fact and Folklore från 1954 fanns bland mycket annat uppgiften att var och en av oss i genomsnitt sväljer åtta spindlar om året. I sömnen, får man förmoda, om det inte angavs.

1993 satt Lisa Holst på tidningen PC Professional och retade sig på alla dessa fåniga listor med blandade påståenden av högst blandad sanningshalt som folk mailade runt. För att visa vad hon menade satte hon ihop en egen lista med lika uppenbart, tyckte hon, falska påståenden. Som till exempel det från 1954.

Greppet slog tillbaka, på så sätt att folk istället för att inse vad de höll på med helt enkelt bifogade detta hennes påstående (kanske fler?) till de övriga. Om ni sett det någon gång - oddsen talar för att ni har det - så är det ett misslyckat exempel på hur någon försökt att motarbeta faktoider genom att skapa egna. Eller, om man så vill, ett lyckat exempel på att visa att folk är beredda att svälja betydligt hårigare saker än en spindel var sjätte vecka.

Återstår att visa hur uppgiften uppstod, eller hur vanlig den var 1954. Kanske det var Lucy W. Clausen som roade sig med att plantera in en uppenbart, tyckte hon kanske, påhittad grej bland de övriga i sin Folklore.


Snopes.com: Spiders Inside Her

5 kommentarer:

Martin sa...

Här finns verkliga fakta om oavsiktligt spindelätande: http://edgarmcherly.com/rumor.jpg

Lena Synnerholm sa...

Finns det överhuvudtaget några bevis på, att folk skulle svälja spindlar i sömnen?

Anonym sa...

Finns det överhuvudtaget några bevis för att Lisa Holst/PC Professionals har funnits?

Anonym sa...

Om någon skulle svälja en spindel, skulle väl den troligaste förklaringen vara att det är en liten en som gömmer sig i sallad eller liknande grönsaker. Att någon skulle svälja en spindel i sömnen förefaller väldigt osannolikt.

Anonym sa...

Låter inte så osannolikt eftersom spindlar dras till fuktiga miljöer