2012-11-08

Över 35 000 följare på Twitter (...)

Vi har nu över 35 000 följare på Twitter. Det är mycket, mer än Stockholm och detta har också uppmärksammats av en del andra bloggare och twittrare. Vi har också blivit uppringda och fått frågan om vi har "köpt fejkade följare". Självklart är det inte så. Vi vet inte varför det har ökat så mycket. Kanske har någon spelat oss ett spratt? Vi ska nu kontrollera vad som hänt.
- Över 35 000 följare på Twitter, Östhammars kommun, 8 november 2012

Även rapporterat av AB, DN, UNT...

Östhammars kommun har säkert inte köpt fejkade följare. Däremot har de massor av spamföljare.

(Klicka för större bild.) I den långa listan, med i skrivande stund 23 556 följare (har man rensat?) hittas lätt twitterkonton med inte bara osvenska utan slumpade namn. Går man in och ser vad de har skrivit hittar man samma tweets/retweets, i typfallet med länkar till sidor som vill få uppmärksamhet. Det är alltså frågan om en sorts robot-konton, Twitters motsvarighet till spammare.

Det är inte någon framgångsrik strategi för sociala medier som ligger bakom siffran, utan snarare motsatsen: Man vet inte hur Twitter används.

AB, DN m.fl. anger källan Ajour.se. De är betydligt mer skeptiska än TT när de återgett nyheten. Twitter-veteranen @emanuelkarlsten frågar ansvarige på kommunen:
- När man tittar på vilka som har följt er är det lätt att dra slutsatsen att det är köpta konton. Har ni köpt följare?
- Nej, nej herregud, sådana kunskaper har vi inte ens.
- Östhammar kommun är störst på Twitter men vet inte varför, Ajour.se 7 november 2012

Bloggen Sociala Medier analyserade vidare, och fann att kommunen länge hade ett högst normalt beskedligt antal twittrare - fram till den 1 september 2012, då de plötsligt började få 517 nya följare per dag. Dag efter dag.
Analyserar vi kommunens konto vidare med tjänsten Fakers från Status People så ser vi att hela 92% av följarna anses vara fejk, 7% inaktiva och endast 1% äkta. Även om detta är en uppskattning så är det solklart att de som följer Östhammars kommun på Twitter nästan uteslutande inte är äkta.
- Östhammars kommun fick 35.000 följare på Twitter på två månader, Sociala Medier

Att typiska spam-erbjudanden om att köpa följare susat förbi @Osthammarkommun har inte med saken att göra. De har fått sina löss helt gratis.

Uppdaterat: Närmare bestämt var det andra som betalade. Östhammars popularitet var köpt, AB 10 november 2012.

1 kommentar:

Lena Synnerholm sa...

Om vi ska tro Dagens Nyheter, ska följarna ha fejkats av andra, utan att Östhammars kommun viste om det:

http://www.dn.se/kultur-noje/osthammars-twitterexplosion-avslojad