2012-11-06

Göteborg 1923

Letar just efter Göteborgsrelaterade myter. Fick tips om några som rör märkesåret 1923, och den utställning som blev en milsten i stadens historia; Liseberg, Botaniska trädgården, Naturhistoriska museet och Slottsskogsvallen är några levande minnesmärken.


En liten men vanlig detalj: jubileumsutställning hette den (staden fyllde 300 år). Beteckningen "världsutställning" är felaktigt men mycket vanligt.

En mer lokal detalj rör linbanan som gick över Södra vägen. Fundamenten finns fortfarande kvar, i Lisebergs västligaste del liksom i skogen ovanför Humanisten [ inte alls! ]. Linbanan gick dock inte, som en del fått för sig, ända till Johanneberg; det är en sammanblandning med den bergbana som gick dit från utställningsområdet.

Länktips: Gunnar Ekeving, Jubileumsutställningen i Göteborg 1923: Spår- och linburna transporter

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror du gör samma sammanblandning mellan lin- och bergbana som alla andra. Du skriver att det finns fundament kvar efter linbanan i skogen bakom humanisten, men de fundamenten kan inte tillhöra något annat än bergbanan.

Tittar man på kartan du länkar till ser man att linbanan bara gick till den plats där humanisten nu ligger.

Hexmaster sa...

Ha! :-D Vilket skulle bevisas... Helt rätt, har korrigerat.

Gugge sa...

En annan intreassant sak i sammanhanget är väl att stden inte alls fyllde några 300 år 1923. Men att firandet (som borde hållits 1921) blev lite försenat.

Gugge sa...

Götaplatsen är väl också en inte helt obetydlig restprodukt av Jubileumsutställningen?