2012-11-20

Ordet rom

Vet ni varifrån ordet whisky kommer? - Klart ni gör. Av någon anledning dyker just denna etymologi upp stup i kvarten. Inte för att det är något fel på den. Men det finns ju så många andra.

Här är en oväntat intressant: rom. Hur har det ordet kommit till?

Själva destillatet såg dagens ljus i Västindien på 1600-talet. En ny spritsort fick naturligtvis ha ett nytt namn. Eftersom det är lite klent med belägg från den allra första tiden, har språk- och spritforskare fått ägna sig åt kvalificerat gissande. Flera lösa förslag har lagts fram, som att det är ändelsen i det latinska ordet för socker, saccharum, eller helt enkelt det engelska ordet för utmärkt, rum (senare skulle det ironiska bruket av ordet ta över och ge det motsatt betydelse: underlig).

Det tidigaste belägget som hittats är från 1651. Där nämns att man på Barbados tillverkar ”Rumbullion alias Kill-Devil”. (Redan några år senare var förkortningen rum gängse.) Vad är då rumbullion för ord? Eller rombostion, som också användes?

Samtidigt som det ovan skrevs var två drycker populära i England. För att få ramboozle började man med vin, för rumfustian gin och sherry. Denna bas blandas med öl, ägg, socker och kryddor. De härliga namnen var slang för upplopp, tumult — man kan lätt se kopplingen mellan orsak och verkan. Kan de ha inspirerat till rumbullion/rombostion?

Online Etymology Dictionary: rum (n)
SAOB: ROM.sbst2

5 kommentarer:

Ole Bull sa...

Om något helt annat:
Ole Bull tillbringade helgen i London och flanerade på söndag förmiddag i Hyde Park. Han lider av en efterhängsen lumbago och tvingades uppsöka en plats att vila. På stigen längs the Serpent var alla bänkar upptagna tills han slutligen fann en halvmurken träsoffa som var ledig. På soffan sitter en plakett som säger att detta var Rudolf Steiners favoritplats. Ole satte sig en stund och funderade på någon alternativ bot för ryggskottet. Kanske arnikaessens hjälper.

http://www.panoramio.com/photo/36398272
http://www.panoramio.com/photo/36398276

Lena Synnerholm sa...

Någon på Twitter undrade, varför man skulle tillsätta ägg, om man ändå ska destillera. Man kanske inte var medveten om, att äggen försvann i destilleringen? Eller hade man någon sorts magiskt tänkande? Rätta mej om jag missförstått det här!

Hexmaster sa...

Ole: Steiners bänk! Kostbart.

Lena: Jag har sett destillering angiven och tvivlar på uppgiften.

Lena Synnerholm sa...

Vilken uppgift tvivlar du på, ägg eller destillering?

Hexmaster sa...

Destillering.