2010-05-23

Homeopati (C)

Ove Svidén har luftats flitigt i media den senaste veckan (som av mig själv häromdagen). Han är en konspirationsteoretiker av rang som hänvisar allt möjligt till en konspiration värdig Illuminati, Sions vise m.fl. Hans idéer om judarna har fått överlägset mest utrymme vilket jag finner förståeligt men missvisande. En sådan är naturligtvis omöjlig att ha med i ett rumsrent parti.

Samma parti skäms dock inte för att skriva sånt här:

Centerpartiet vill ha en gemensam godkännande- och registreringsprocess för homeopatika och traditionellt växtbaserade läkemedel samt växtbaserade läkemedel inom hela EU.

- Centerpartiet: Alternativmedicin - komplementär medicin

Homeopati innebär, mycket kort, att man tager en substans som sägs orsaka någon sjukdom, och sedan späder ut den mycket kraftigt. I typfallet så många miljoner miljarder gånger att knappt minsta molekyl av substansen finns kvar. Det rena vatten man erhållit är ett homeopatiskt läkemedel, med en effekt som är den omvända mot den ursprungliga substansens.

Hur fungerar detta? Inte alls, såklart. (De växtbaserade läkemedel som man klumpar ihop smörjan med kan givetvis vara hur bra eller dåliga som helst.) Det är vidskepelse förklädd till pseudovetenskap, ungefär lika tossig som många av Svidéns idéer. Av någon anledning så är den ändå accepterad på högsta ort i centerpartiet. Förklara det, den som kan.

Inte för att det saknas vidskepliga idéer i andra partier (utöver de rent politiska som är en annan dimension, s.a.s.). Det finns aktiva på hög nivå inom flera partier som stöder homeopati och antroposofi, kristdemokraterna har sina kreationister, med mera.


Wikipedia: Homeopati

6 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Homeopatiska preparat har visst effekt, men ingen utöver placebo. Placeboeffekten kräver vissa saker. Antingen måste man ha fått, den riktiga behandlingen tidigare. Placebo fungerar då som en betingad reflex. Eller också kräver den att man är medveten, om vilken effekt läkemedlet ska ha. Det fungerar då genom förväntan. Det finns även fall där placebo, fungerar genom en kombination av båda. Så homeopati är ren placebo, vilket å andra sidan inte är verkningslöst.

Olle sa...

Att homeopatiska preparat har samma effekt som placebo är naturligtvis precis vad man kan vänta. Att byta ut ett fysikaliskt verkningslöst ämne mot ett annat ger ingen skillnad i effekt. Det skulle vara en sensation om ett homeopatsikt hopkok skulle visa sig ha sämre effekt än placebo, för det skulle ju innebära att det på något sätt blivit påverkat av tillredningsproceduren.

Anonym sa...

Homeopati har haft gott rykte historiskt sett. Detta beror på att deras botemedel: att dricka mycket rent vatten och vila var bra mycket hälsosammare, eller snarare mindre skadligt, än en hel del av av de grejer som läkare tog till ända fram till 1900-talet.

Sensemaker

Lena Synnerholm sa...

Jag tänker snarare på perioden 1780 – 1850. Den går under benämningen ”heroisk medicin”. Läkarna betraktade sej som ”heroiska”, men deras behandlingar var oftast skadliga. En medicin som bestod av enbart placebo, var ofarligare än dom flesta. Under den senare halvan av 1800-talet, började behandlingarna granskas vetenskapligt. Fast man lyckades inte få fram, så många användbara behandlingar. Därför användes många droger som medicin, enda in på 1900-talet. Det gäller till exempel kokain, heroin och olika opiepreparat. Så nog fanns det skadliga mediciner alltid, om än inte längre i lika hög grad.

Olle sa...

Jag skulle nog vilja säga att de flesta mediciner är skadliga om de feldoseras, används vid fel indikation eller interagerar med andra preparat.

Och att det haft ett gott rykte, och i många fall varit mindre skadliga än andra samtida botemedel, förändrar egentligen ingenting. Diväteoxid är diväteoxid, om så i häxdoktorns små buteljer.

Lena Synnerholm sa...

Naturligtvis finns det alltid risk för felanvändning. Får man behandling för en sjukdom man inte har, så blir man sjuk. Fast inte den sjukdom man får behandling för, utan den diamentalt motsatta. Samuel Hahnemann kom på idén till homeopatin, när han provade kinin på sej själv. Han hade inte feber, men när han tog det kände han sej febrig. Kan man inte känna sej febrig, även om kroppstemperaturen är lägre än normalt? Hur som helst drog han slutsatsen, att ämnen som hos friska ger vissa symptom, skulle bota sjuka med samma symptom. Senare upptäckte homeopaterna, att många av ämnena var giftiga. Dom började då spä ut dom ämnen, som dom använde som mediciner. På något sätt fick dom för sej, att det skulle öka verkningsgraden. Så uppstod dom homeopatiska preparat, som vissa använder än idag.

Riskerna med så kallad ”heroisk medicin”, är av en helt annan magnitud. Vad sägs om antimon, kvicksilver, eller kvicksilverföreningen kalomel (dikvicksilverdiklorid)? Eller vad tycker du om åderlåtning, som användes mot allt utom benbrott? George Washington kan mycket väl ha dött i förtid, på grund av läkarnas felbehandling. Fast det vet jag inte så mycket om. Vad jag däremot vet är att kalomel, är livsfarligt tillsammans med bittermandel. Lyckas personen inte kräkas i tid, blir han eller hon förgiftad till döds. Jag känner till två fall av personer, som dött på det sättet. Jag känner även till en läkare, som experimentellt dödade tre hundar, på just det sättet. Det gjorde han för att visa, att kombinationen var dödlig.