2010-05-17

Lördagsfråga: Ace


  1. Ordet ace (etymologi) avsåg ursprungligen ettan på en tärning. Det är samma ord som det romerska myntet as, med låg valör. Ännu på medeltiden kunde det användas om något som var sämst, otur; men när så småningom kortet med samma namn och valör så småningom vändes till sin motsats och blev högst, så kom också ordet framåt 1700-talet att förknippas med det bästa. (Sådana radikala betydelseskiftningar är inte så ovanliga som man kan tro.)
  2. Bäst i sin klass anses fortfarande Manfred Albrecht Freiherr von Richthofen vara; "Röde baronen" som han först kallades av britterna p.g.a. sina röda plan, men av sina egna först senare (han var alltså adlig, men inte baron). 80 nerskjutna plan är faktiskt inte mycket jämfört med andra världskriget, då flera tyskar kom upp i tresiffriga tal. Hur man skall väga in och jämföra har jag absolut ingen aning om; men läs gärna om exempelvis Bubi som dog så sent som 1993, honom hade jag gärna träffat. Kuriosa 1: Det var von Richthofens skvadron Jasta 11 som kallades The Flying Circus. Kuriosa 2: En av piloterna i denna elit-skvadron hette Hermann Göring.
  3. ACE fick den dator heta som Alan Turing skapade; just den Turing som sannerligen är ett ace inom datalogin, och som i Ultra gjorde en större insats mot Hitler med sitt matematiska joxande än kanske någon annan enskild person. "ACE Pilot model 1950" var i maj det året (60 år sedan) världens snabbaste dator, klockad till häpnadsväckande 1 MHz. Kuriosa: namnet utläses Automatic Computing Engine där engine faktiskt syftar på Babbages sällsamma analytical engine.
  4. Alaska Aces (officiell hemsida) med röda tröjor är faktiskt vad ett av Filippinernas bästa basketlag heter. Namnet är köpt, huvudsponsorn är Alaska Milk Corporation som alltså är ett filippinskt företag i mejeribranschen, grundat 1972; jag har inte funnit om de har det minsta med delstaten att göra. Kanske ville de bara ha ett namn som lät coolt.
Lördagsfråge-ässet Engan satte den, andra fyllde i detaljer. Raskt och effektivt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Spinner man vidare med kuriosa kring Alan Turing så var det också han som gav namn åt det tänkta test, Turing-testet, där en dator/artificiell intelligens ansågs ha klarat testet om dess kommunikation inte gick att skilja från en människas.

Det gav upphov till det omvända Turing-testet (reverse Turing test) med avsikt just att skilja en dator från en människa.

Ett sådant är vi mycket bekanta med idag - the "Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart" eller CAPTCHA, dvs de svajiga bokstäverna vi ibland måste tyda för att få registrera ett webbkonto eller lämna en kommentar på en blogg.

En sådan ska jag ta mig an här nedanför nu. Hoppas jag klarar testet! :-)

Hexmaster sa...

Minsann! Tack för det. Turing lever!

WP: CAPTCHA

Även i begreppet Turing-maskin, används i vissa datalogiska sammanhang.