2010-05-10

Lördagsfråga: Sjukor


  1. Rådhuset i Norwalk, Ohio. Här bröt 1968 ett tidigare okänt virus ut. Det fick namnet Norwalk agent, därefter norovirus. Många av oss har stiftat bekantskap med det i den s.k. vinterkräksjukan.
  2. Yambuku, Kongo. 1976 bröt en förfärlig epidemi ut här. Den fick namn efter en flod i närheten, som längre ner heter Mongala-floden, en biflod till den stora Kongofloden. Uppströms heter den Ebola. (Denna ort var avgjort lurigast att hitta på bild.)
  3. Great Rift Valley. En geologisk formation som sträcker sig genom en stor del av östra Afrika. Känd för en mängd intressanta paleontologiska fynd. Har gett namn åt en provins i Kenya där en sjukdom bröt ut 1915, viruset isolerades 1931 och kallas Rift Valley-feber.
  4. Mariakyrkan i Marburg vid Lahn, Hessen. Dess torn lutar mycket riktigt en aning. Folkhumorn vet att berätta, att tornet kommer att rätas ut när en jungfru gifter sig där. Eller om det var när en kvinnlig med. stud. lämnade staden "intakt"? - Med mera. 1967 bröt ett tidigare okänt virus ut i denna universitetsstad, och så fick det heta Marburg.

4 kommentarer:

Unknown sa...

Arrgh. Satt länge och tyckte att kyrkan var bekant men lyckades inte komma på vilken. Nu när jag vet svaret så kunde snabbt leta fram ett liknande foto jag själv tagit för många år sedan... innan digitalkamerorna.

Den där hjälplösa ingenkännandekänsala är oerhört irriterande.

Kurt sa...

Det stod någon stans att the "Tower of the Lutheran Parish Church will not straighten until a virgin graduates from the university" . Min tyska är inte tillräckligt bra för att förstå om det är en unik Marburgmyt, eller om det bara är något de lånat från någon annan stad med lutande torn?

Lena Synnerholm sa...

Lyckades inte hitta den fina bilden, från Stora Sprickdalen i Östafrika. Var har du hittat den?

Kurt sa...

Rift Valley bilden finns bla på

http://creepygerry.blogspot.com/2008_04_01_archive.html

Googles bildsökning och sedan liknande bilder.