2010-05-24

Lördagsfråga: Skandaler


  1. Teapot Dome är ett område i Wyoming, uppkallat efter en geologisk formation som man tycker påminner om en tekanna. Där finns även olja. På 1920-talet fann man att landets inrikesminister mot mutor arrenderat ut oljefältet på generösa villkor. Detta är en av landets stora skandaler, även om den är tämligen bortglömd idag.
  2. Söderhavsbubblan är det rätt fina namnet på en typisk spekulationsbubbla i början av 1700-talet. South Sea Company ägnade sig faktiskt åt slavhandel, men som så ofta är fallet hade aktiernas tokrusning andra orsaker.
  3. Karl-Erik Kejne var huvudperson i den besynnerliga Kejneaffären på 1950-talet. Idag är den kanske mest känd för att Vilhelm Moberg engagerade sig i den, liksom även i den kanske mer kända Haijbyaffären.
  4. I jämförelse känns denna närmast idyllisk: avslöjandet på 1950-talet att frågeprogram i amerikansk TV var riggade, att deltagarna fick svaren i förväg eller beordrades att svara fel. Den mest kände som deltog i spektaklet hette Charles Van Doren i programmet Twenty One. Det är svårt att tänka sig idag, men historien hamnade faktiskt på högsta nivå, med förhör i kongressen och beklaganden av presidenten. Bonus: programmet var sponsrat av den tveksamma stärke-drycken Geritol (aktiva substanser: järn, vitamin B, och alkohol).
Sigvard satte frågan. Intressant nog trots en förväxling; men även om Alger Hiss öde visserligen är mer kontroversiellt än de andra historierna så funkade det ändå.

Inga kommentarer: