2009-10-23

Doktor Dahlqvist förvillar

Annika Dahlqvist (med Doktor Dahlqvists blogg) har gjort sig mest känd som förespråkare för LCHF-kost: low carb high fat, lite kolhydrater men mycket fett. Jag har studerat den debatten på håll och ibland förundrats över tonläget, men jag saknar såväl kunskaper som intresse för att engagera mig på allvar.

Men det blev intressantare när hon häromveckan skrev och sade saker som att LCHF-kosten skyddar mot infektioner, kritiserade massvaccinering, med mera. En del förstorades upp i skymningspressen vilket Dahlqvist kritiserade, för all del, men i ljuset av hennes karriär i stort så var beslutet att avsluta hennes tjänst som timvikarie självklart. Som till exempel när hon kritiserar influensavaccinet på grund av dess innehåll av kvicksilver. Halterna är på några mikrogram per dos, eller ett gram på hundratusentals doser. Det är i samma storleksordning som kvicksilverhalten i en portion insjöfisk. Att underblåsa denna irrationella skräck för vaccinering är fullkomligt onödigt och ansvarslöst.

Men det är onekligen inte fullt lika tokfel som den medicinska pärla till groda som nu levererats på hennes blogg, min markering:

[Viruset A(H1N1)] består av genmaterial från säsongsinfluensa-, svininfluensa- och fågelinfluensavirus.
Virus kan inte i naturen blanda sig på detta sätt. Virus kan mutera, men de har ingen sexuell förökning som kan blanda genmaterial. Detta innebär att det nya viruset är tillverkat i laboratorium, sannolikt av läkemedelsföretag. Sedan planterar de viruset på strategiska ställen i världen så att det utbryter epidemier.

- Annika Dahlqvist: Mera om influensan

Att mikroorganismer som virus kan utbyta genetiskt material på detta sätt är ett oomstridligt faktum. Alla läkare vet det - borde veta det. Jag visste det, utan att vara medicinare det allra minsta. Påståendet är heller inte taget ur sitt sammanhang, och hon upprepar det även med eftertryck bland kommentarerna (med gliringar åt de skeptiska).

Något senare börjar hennes självsäkerhet krackelera:

Ja jag är ju inte någon specialist på detta med virus. Jag tyckte att det lät troligt att ett läkemedelsföretag har konstruerat hela apparaten.
Liksom:

Ja, en fråga är tydligen om virus kan blanda sina genuppsättningar eller inte. Jag fick uppfattningen att de inte kunde det, men sen påstods det att de kunde det. Var läser man bäst om detta? (Det är inte ens säkert att de visste detta när jag läste grundkursen i virologi på 70-talet?)
Det är möjligt att horizontal gene transfer var mer teori än bevisad kunskap på 70-talet (se avsnittet om dess historia). Men att en faktisk läkare med faktisk legitimation kan stoltsera med sin okunskap om något som faktiskt varit etablerad kunskap i bra många år, det är rätt häftigt. Och att hon utan att tveka tar till en konspirationsteori, som alltså går ut på att folk suttit och utvecklat sjukdomar som släpps ut i världen för att sedan tjäna pengar på vaccinen, eller vad poängen nu är, det är obeskrivligt.

Anna Bäsén skrev häromdagen att Fettdoktorn har spårat ut totalt och ifrågasatte läkarlegitimationen. Och då var det ändå innan ovanstående konspirations-teori kungjordes.

Ifall ni inte sett den tidigare kan jag passa på att rekommendera bloggen orsakverkan, som Dahlqvist-posten När all tvekan till slut undanröjs.

Bonus: Clas Svahn på DN levererar dagens bästa rubrik ur arkiven: Vätebomben bakom den nya influensan?

13 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Är det inte hon som påstår, att folk som äter mycket fett och lite kolhydrater, in skulle drabbas av svininfluensan? I så fall vet hon inte vad hon talar om. Det närmaste svininfluensan mänskligheten tidigare stött på, är spanska sjukan i slutet av Första Världskriget. Den drabbade även eskimåer. Faktum är att viruset som orsakade sjukdomen, har isolerats från vävnad från en eskimåkvinna. Hon hade dött i spanska sjukan, och begravts i permafrosten. Eskimåernas traditionella kost stämmer i stort sett med, vad Annika rekommenderar. Alltså tror jag inte på henne.

Det här med kvicksilver kan vara ett utslag av kemofobi. Giftigheten hos olika ämnen, är alltid en fråga om dos. Numera kan man mäta kemiska gifter i så små mängder, att dom i praktiken är ofarliga. Att något innehåller ett visst ämne, innebär alltså inte nödvändigtvis, att det finns i skadliga doser. Något långt ifrån alla är medvetna om. Kanske något att ta upp, i en senare bloggpost?

Korpen sa...

Kan det vara så att en lågkolhydratdiet fördummar?

Men jag förstår att folk i allmänhet blir förvirrade och förvillade av tidningsrubrikerna de senaste månaderna. Först kommer man att dö av H1N1 och sen kommer man att dö av vaccinet.

Undrar just vad nästa rubrik blir.

Engan sa...

Jag försökte posta ett inlägg på hennes blogg där jag gav länkar till tre relevanta wikipediasidor om HGT och undrade just vad du undrar, nämligen hur det är möjligt att ha en läkarlegitimation och inte känna till detta, när de flesta lekmän med någon form av biologiintresse gör det.

Inlägget blev bortcensurerat.

Hexmaster sa...

Lena: LCHF var det första jag nämnde ovan.

Korpen: Nästa rubrik? Sånt går inte att gissa. :-]

Engan: Notera att Pekka S (med orsakverkan) nämner begreppet, vilket jag tackar för eftersom jag inte kände till vad det hette. Hans kommentar har inte censurerats (än).

Rekommenderar den avslutande AD-kommentaren på annat inlägg (Fettdoktorn har spårat ur totalt, om Bäséns artikel): "Min man ringde och tyckte att den här tråden går på tomgång. Jag håller med." - Själv ska jag skylla på hemlige Mållgan nästa gång jag tröttnar på er.

;-)

Ulla Wennberg sa...

"Viktig information, särskilt den från filosofen Bertrand Russell.
http://www.vaccinationsfaran.se/ "

Ovanstående mejl fick jag igår... och siten var en salig blandning av konspirationsteorier och alternativkvack...

Pekka S sa...

Vissa av mina kommentarer har dock inte publicerats och i några fall raderats i efterhand. Hyffsat irriterande...

Hans R sa...

Bra inlägg, men med en lite olycklig formulering: "Det är möjligt att horizontal gene transfer var mer teori än bevisad kunskap på 70-talet". I vetenskap betyder ju ordet teori ungefär bevisad kunskap. Du menar förstås att det kanske var en hypotes.

Kurt sa...

Genetisk renkombination mellan virusstammar påvisades i början av 1960-talet:

HIRST GK. Genetic recombination with Newcastle disease virus, polioviruses,
and influenza. Cold Spring Harb Symp Quant Biol. 1962;27:303-9. PubMed PMID:
13954778.


1: LEDINKO N. Genetic recombination with poliovirus type 1. Studies of crosses
between a normal horse serum-resistant mutant and several guanidine-resistant
mutants of the same strain. Virology. 1963 May;20:107-19. PubMed PMID: 13929034.

Hexmaster sa...

Ulla: Det där mailet har jag hört talas om (eller motsvarande). Förekommer möjligtvis en viss Sassersson i sammanhanget..? Ja, det är en märklig och deprimerande sörja alltihop. Önskar innerligt att de kunde gå tillbaka till att analysera Apollo-bilder och annat som inte skadar någon. :-|

Hans R: Du har rätt, jag använder "teori" i den allmänna, vagare betydelsen.

Gustav sa...

Det känns som att Dahlqvist och hennes sekt kan vara riktigt farliga, att döma av bloggen verkar många konspirationsteoretiker och allsköns woo-woos ha landat där. Det är viktigt att stoppa dessa missuppfattningar innan människor blir sjuka och dör på grund av dem! Bra att du lyfter frågan, hoppas på uppföljning!

Lena Synnerholm sa...

Annika hade kanske för gamla läroböcker, när hon läste medicin på 70-talet? I så fall var dom skrivna, innan det blivit vetenskapligt bevisat, att virus kan korsas. Hur som helst håller hon för hårt, på sina föråldrade kunskaper.

Hexmaster sa...

Om hon hållit på gamla kunskaper hade hon knappast ivrat för LCHF, eller hur?

Lena Synnerholm sa...

Det har jag faktiskt inte tänkt på. Är det sant att hon hävdat, att "människor i alla tider ätit en köttbaserad kost"? Jag vet bättre själv, men jag undrar om hon hävdat det?