2009-10-28

Rönnbärsvinter

Om det är mycket rönnbär på träden så innebär det att vintern kommer att bli - ja, vad? Det beror tydligen på var man frågar.

I norr så betyder mycket rönnbär = mild vinter. Att rönnarna inte vill bära tunga bördor är en sorts förklaring som ges, fast den har väl inte ens de lättrognaste uppfattat som något annat än en minnesregel (kan man hoppas).

I söder så betyder mycket rönnbär = kall vinter. Ibland hänvisas till bondepraktikan, om det stämmer vet jag inte, så pigga som folk verkar vara på att tillskriva praktikan allehanda ting som man tycker skulle kunna stå där.

Om det finns någon faktisk koppling? Ja, vad tror ni? :-)

- I själva verket så är det precis tvärtom: väder styr organismen - och produktionen av bär. En kall sommar ger lite bär.

- Ulf Sperens, doktor i ekologisk botanik, GT 8 oktober 2009

Nu är väl sådan här skrock av den harmlösaste tänkbara sorten, ifall det är någon alls som tar den på allvar, vilket det visserligen säkert är. Men försämrar sådant det skeptiska immunförsvaret, eller kvittar det? Det vore nog intressant att studera.

3 kommentarer:

Wulfahariaz sa...

En förflugen tanke: När det blir riktigt kallt brukar bland annat sidensvansarna dyka upp här i Mälardalen, och de sätter sig gärna en masse och kalasar på just rönnbär, vilka man annars kanske inte uppmärksammar. Då är det lätt hänt att man gör kopplingen kyla-sidensvansar-rönnbär och sedan stryker fåglarna i ekvationen. (Även domherrar, tallbitar och vissa trastar kan komma i fråga här.)

Anonym sa...

Det kan faktiskt finnas ett samband mellan temperaturen på sommaren (dvs. mängden rönnbär) och på vintern:
Vid statistiska analyser av 200 års temperatur data från bland annat Stockholm kan man se en antydan till ett svagt positivt samband mellan vinter och sommar. Alltså kall vinter – kylig sommar, mild vinter – varm sommar. Men sambanden är så svaga att de knappast lämpar sig för prognosverksamhet.
http://www.smhi.se/cmp/jsp/polopoly.jsp?d=6484&l=sv

Lena Synnerholm sa...

Jag tänker i stället så här: hur skulle ett träd kunna veta flera månader i förväg, hur vädret ska bli? Det kan inte ens meteorologerna lista ut!