2009-10-05

Lördagsfråga: London1. Portobelo, Panama. Den dåvarande spanska staden erövrades 1739 av britterna (under amiral Vernon, en intressant etymologisk man) vilket gav upphov till sådan glädje hemmavid att bl.a. en bondgård hemma i England fick namnet. Där den gården låg ligger numer Portobello Road.
2. Cabo Trafalgar, Spanien. En halvö i närheten av Cadiz. 1805 stod ett sjöslag en bit utanför, som britterna vann. Till minne av detta fick ett torg hemma i London heta Trafalgar Square.
3. Buckingham, Buckinghamshire, England. Denna stad är inte stor - ca 13 000 invånare - men anrik, och har i flera omgångar använts som titel på hertigar. 1703 års version lät uppföra ett hus åt sig i London som fick heta Buckingham House. Senare togs det över av George III, byggdes ut, och är idag självaste Buckingham Palace.
4. Waterloo, Belgien. Plats för ett tämligen välkänt slag 1815. (Lejonet på monumentet är förresten vänt mot Frankrike.) Den s.k. sjunde koalitionens seger kom 33 år senare att uppmärksammas med namngivandet av en ny tågstation, som omsider skulle utvecklas till dagens Waterloo station. (Som jag först stötte på i Tre män i en båt (1889), där ingen på stationen känner till när, varifrån eller vart något tåg går.)

Andreas satte London riktigt tidigt - snyggt gjort. Skall någon ha en stjärna får det bli Engan, som tog den svårplacerade lilla orten med det tjusiga namnet Buckingham, vars existens jag inte kände till förrän jag satte ihop denna fråga.

2 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Någon som har fotot av monumentet vid Waterloo, i högre upplösning?

Björn sa...

Låt mig bildgoogla det åt dig.