2009-10-25

Tredje rikets jätteklump

Schwerbelastungskörper = "belastnings-klump", fritt översatt. Idén är att ta reda på hur marken klarar av ett tänkt bygge genom att först provbelasta.


När man väl fått några andra punkter på Tredje rikets dagordning uppklarade så skulle man, var det tänkt, ta itu med det nya Berlin, världshuvudstaden Germania, på allvar. Längst upp i norr i denna modell ser man folkhallen Volkshalle, ett osannolikt bygge i vars kupol S:t Peterskyrkan skulle fått plats. Och även om den var det överlägset största bygget så var det långtifrån det enda i kolossalformat, längre ner ser man t.ex. den 100 meter höga triumfbågen. Med mycket mer.

Ett tekniskt problem: Berlin ligger i ett vattenland, med många floder och sjöar, och har relativt mjuk mark; själva namnet kommer kanske från ett gammalt polabiskt ord som betyder just träsk (det finns en del folketymologiska kopplingar till björn, Bär, men det är alltså efterhandskonstruktioner). Hur skulle det gå med sådana där jättebyggen?


Det var för att ta reda på detta som man 1941 - samtidigt som man anföll i öst - tillverkade och placerade ut en "byggnad" vars enda funktion var att väga jättemycket. Den ligger vid Dudenstrasse, nära flygplatsen Tempelhof. Den är 18 meter hög och väger, enligt uppgift, drygt 12 000 ton.


Hur gick testet? För att marken skulle anses bärkraftig nog skulle klumpen inte sjunka mer än 6 cm på tre år. Facit: 18 cm.


Å andra sidan skulle Berlin snart nog se ut så här.


Wikipedia: Schwerbelastungskörper

7 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant.

I sammanhannget kan kanske http://www.boksidan.net/bok.asp?bokid=614 vara av intresse.

MVH

Hans

Lena Synnerholm sa...

Tja, vi kanske ska vara glada för, att Brandenburger Tor står kvar.

Unknown sa...

Enligt google maps kan man mäta att klumpen har en diameter på ca 20m. Med höjden 18m ger det en volym på drygt 5600m^3. Betong har en densitet på ca 2400 kg/m^3 vilket ger drygt 13500 ton. Tillräckligt nära för att man skall kunna tänka sig att den angivna massan är korrekt.

Intressant är dock att den tyska wikipediasidan ger helt andra mått. (14 m hög, med en undre cylinder med 11m diameter som når ner till ett lerlager på 18,5 m djup.) Massan är dock densamma.

Lena Synnerholm sa...

Den kanske är ihålig?

Hexmaster sa...

Den är ihålig.

http://www.bsisb.de/default_f.htm?/sb/grobk/gbk.htm

Hittar även ritningar där det framgår att den största massan verkar ligga nedanför markytan.

Unknown sa...

Då verkar det ju helt klart som om tyska Wikipedias mått stämmer bättre.
Övre delen: diameter 21m (stämmer väl med google maps), höjd 14m
Undre delen: diameter 11m, till 18,5m djup.

Man nämner även där att trycket är 12,65 kg per cm². Det stämmer med att en cirkel med diametern 11m har ca 100m² yta. Men i och med att klumpen är ihålig är det ju betydligt svårare att göra någon sorts överslagsräkning av massan med utgångspunkt från volymen.

Hexmaster sa...

Fick anledning att kommentera denna bloggpost -- Peter Englund skriver från platsen ifråga.

Resebrev från Berlin 2007

Att han fått klumpens massa i fel storleksordning är lätt att ha överseende med. Jag tror heller inte att Weimar-republikens status som just republik var en slump. Nåväl. Läs och begrunda.