2009-10-13

Barnvagnar och dålig syn


Da man.

Den fantastiske, oförliknelige J. L. Saxon (där L:et står för hans första efternamn, Lindström) kommenterar i sin odödliga klassiker snart sagt alla aspekter av mänsklig verksamhet; notera hur han elegant sätter de snobbiga mödrarna på plats i en bisats. Exakt hur barnvagnar (där barnet är vänt bakåt, alltså inte en sulky) är skadliga för synen förklaras tyvärr inte. Men nu har ni åtminstone blivit varnade.
Vissa mödrar kokettera med gentila barnvagnar, och man kan ibland få förarga sig över att se en barnjungfru skjutsa ett dylikt fordon, vari finns en 2-3 års unge, medan mamman går lös och ledig bredvid och försöker se bra ut, och till på köpet skjutes vagnen, varigenom barnet ser föremålen avlägsna sig i stället för att möta dem. Detta är så skadligt för synen, att dylika barnvagnar borde förbjudas. I England förekomma de ej.

- Umgängeskonst - Levnadskonst: Barn

11 kommentarer:

Engan sa...

Det är intressant hur vettiga de flesta av hans idéer om uppfostran faktiskt är. Med lite upprensning av förlegat könsrollstänkande och förlegade medicinska idéer (som den om barnvagnens påverkan på synen) skulle man utan vidare kunna ge ut boken idag.

Michel sa...

Har för mig att jag läste något om detta på gymnasiet. Teoretiskt borde ovanstående fenomen ändå ha någon inverkan på syncentrum i hjärnan, men jag vågar knappt säga något bland alla skeptiker.
Hur är det med psykologin? Ett barn som ser sin förälder hela tiden kanske får trygghetsproblem när de väl skall skiljas åt?

Hexmaster sa...

Visst, allting är inte tokigt. Men poängen är inte bara det som är fel, utan - nej, jag vet inte riktigt. Stilen? Detaljerna? Alltihop?

"Tuggningens hemlighet består ej blott däri, att man sönderdelar maten utan också blandar den med saliven, varförutan en ordentlig matsmältning ej kan äga rum."

"20 procent av de kvinnor, som intagits på sjukhus för nikotinsjukdomar, ha skäggväxt."

Hemlige kocken: Saxon rekommenderar karameller på vandringar, men "ta ej någon av dessa med något giftämne blandade sötsaker, som vilja göra dig till fabrikantens slav genom att hos dig väcka begär."

Lena Synnerholm sa...

Numera snackas det om för mycket vitt bröd, som orsak till närsynthet. Hur det nu skulle gå till...

Hexmaster sa...

Jag trodde Lena yrade men jovisst - det finns tydligen ingen ände på vilka mirakel som LCHF-kost kan ordna. Ett enda exempel bland många:
Kostdoktorn: kommentarer

Lär få anledning att återkomma till Annika Dahlqvist, LCHF (= lite kolhydrater, mycket fett) och det köret.

Lena Synnerholm sa...

Jag är skeptisk till det. Jag fattar nämligen inte, hur det skulle gå till.

Engan sa...

Ja som sagt, jag syftade mest på just uppfostringsprinciperna. Det övriga är ju rätt fnoskigt. Säkert inte värre än andra från samma tid, iofs.

Hans oefterhärmliga "von oben"-stil tycker jag känns rätt charmig. :-) Här kommer en äkta übermensch och berättar sanningen för er, varen tacksamma, han vill er väl!

Lena Synnerholm sa...

Tyvärr, men övermänniskor finns inte.

Hexmaster sa...

Hmm, ja, det kanske är den mästrande förnumstiga stilen som är bäst. Inte mycket till källor, belägg eller "undersökningar visar", utan så här *är* det, gott folk - vare sig det gäller att packa en kappsäck, belysning på sjukhus ("en gaslåga slukar lika mycket luft som tretton människor") eller när lyxtelegram skall nyttjas.

Därmed inte antydandes något mer än så.

Galenthias sa...

Det lustiga är att i dagsläget så är det istället framåtvänd körning av små barn som skall skada deras syn, då de tydligen skola tvingas att fokusera sina ögon på fjärran ting emot naturens ordning för unga istället för att kunna möta sin ömma moders blick på nära håll.
Ungefär.

20% av kvinnor som röker mycket har skäggväxt? Jaha? Hur många kvinnor som inte röker mycket men hör till samma åldersklass kunde man hitta något hårstrå kring munnen på? Utan jämförelsetal så blir det ju bara en.. faktoid ;-)

Lena Synnerholm sa...

Jag tror inte på kopplingen, mellan kost och närsynthet. Dels skiljer sej kosten enormt, mellan olika jägar-samlarfolk. Dels ses effekten även hos bönder. Förklaringen kan i stället vara, hur mycket dagsljus barnen får. Läs gärna det här:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/dagsljus-gor-barn-mindre-narsynta-1.582903