2008-02-08

Maktövertagandet

DN anmäler Weimar Germany av Eric D. Weitz, om den tyska republik som nog är mest känd för det som kom efter. Men hur gick det till?

[Weitz undanröjer] missuppfattningen att Hitler kom till makten på demokratisk väg. Som mest fick nazistpartiet 37 procent av rösterna. Det var i juli 1932. I det sista riktiga valet i november samma år sjönk nazisternas resultat till 33 procent. Det fanns aldrig någon majoritet av tyskar som röstade Hitler till makten.

Stefan Jonsson i DN, 6 februari 2008

Det är ett faktum att Hitler blev utnämnd till rikskansler (den näst högsta posten, efter rikspresidenten) trots att NSDAP inte hade egen majoritet. Men det är inte underligare eller mer odemokratiskt än att Reinfeldt blev statsminister 2006, trots att hans parti inte fick mer än drygt 26 procent av rösterna.

Hitlers maktövertagande var heller inte ett faktum i och med kanslerposten. Det var en process som då kunde inledas på allvar.

faktoider.nu: Adolf Hitler och maktövertagandet

3 kommentarer:

Anonym sa...

Sista riktiga valet? Varför var andra valet 1932 det sista riktiga?

Valet 1933 så röstade 44% av tyskarna på Nazisterna.

Visst hade detta valet skapats på initiativ av nazisterna, men vad jag vet så var det ett helt demokratiskt val (förutom andra omständigheter som missgynnade nazisterna)? Tillsammans med stödpartiet de konservativa: Deutschnationale Volksparte fick nazisterna 54% av de tyska rösterna.

Det känns som den här information ofta förbigås i när man berättar historian om tredje rikets uppgång.

(En annan fakta, som är intressant i sammanhanget är att tyskland är faktiskt inte enda landet som haft en nazistisk regim framröstad. Fristaten Danzig, mellan polen och tyskland röstade också demokratiskt fram nazisterna ungef. samtidigt)

Hexmaster sa...

Hade jag haft Bullocks biografi tillgänglig hade jag kunnat ge ett bättre svar på vad Jonssons/Weitz menar; ur minnet så var valet 1933 nazisternas första med subventionerad valkampanj. Kan det ha varit den detaljen som avsågs? - Låter underligt, bör kontrolleras. Fast vad var det som missgynnade nazisterna?

Se här en affisch från valet ifråga: "Nimmer wird das Reich zerstöret - wenn ihr einig seid und treu"

Affisch med Hindenburg och Hitler från valet i mars 1933

- ett citat vars ålder jag inte fått bekräftat, men det är åtminstone äldre än 1900. Antar att rikspresidenten inte hade ett dugg att säga till om här.

http://en.wikipedia.org/wiki/Deutsches_Eck

Fristaten Danzigs öde är tämligen okänt; dess befolknings önskan att återvända till Tyskland istället för att ha NF som förmyndare måtte ha utgjort god jordmån för bland andra nazisterna. Återbördandet kom att utgöra en del av upptakten till andra världskriget.

Anonym sa...

Oj.. glöm det där om att missgynna nazisterna, jag skrev helt fel, och skulle egentligen skriva en annan mening.
Det jag menade är att vissa partier kanske var missgynnade av nazisterna post-reichtagsbrandspolitiken. Kanske därför Jonsson/Weitz tyckte det var odemokratiskt? Men någon källa verkar inte peka på detta. Kommunisterna, som var huvudanklagade fick t.ex rätt normala röstsiffror.
Nazisterna hade satsat på att få röster som fick iaf 50%+ men fick inte detta.