2008-02-21

Tyskarnas "Bat-wing"

Apropå temat stealth-plan så är detta inte ett bevis på att tyskarna kände till och tillämpade principerna redan under andra världskriget.Konstruktionen kallas flygande vinge, Nurflügel, och användes i synnerhet av bröderna Horten i flera konstruktioner. Likheten med Northrop Grumman B-2 Spirit (nedan) har fått en del att anta att det var en föregångare även när det gäller att vara osynlig på radarskärmen. Så är dock icke fallet. Designprincipen gör planen rätt lika varandra, men att den lämpar sig i stealth-sammanhang var inget som bröderna Horten hade en aning om.(Det förekommer långt underligare påståenden än detta om den tekniska nivå som nazisternas militära utveckling hade nått. Spana t.ex. in Haunebu. Kostbart.)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Varför inte nämna även YB 35 och YB 49 i sammanhanget
http://en.wikipedia.org/wiki/Northrop_YB-35http://en.wikipedia.org/wiki/Northrop_YB-49

Jag tror mig veta var inspirationen kom ;)

MVH

Hans

Anonym sa...

Märkligt. På en föreläsning om stealth-teknik med Alan Brown ( http://www.nae.edu/nae/naepub.nsf/Members+By+UNID/233D42D39B7EB0638525693700545709?opendocument ) så nämndes just Horten Ho-IX och något i stil med (fritt översatt från engelska) "jag har inga direkta bevis på det, men det finns klara indikationer på att planet var designat med stealth i åtanke". Någon som har mer fakta i frågan?

Hexmaster sa...

Hur nu något ser ut som är en klar indikation, men inget direkt bevis...

Alan Brown kan åtminstone stealth-tekniken. Hans historiska kunskaper har jag ingen aning om. Där förlitar jag mig på Andrei Shepelev och Huib Ottens, vars bok om "Horten Ho 229 - Spirit of Thuringia" är vad jag läst i detta specifika ämne.

De förnekar uttryckligen att stealth skulle ha det minsta med utformningen att göra.

En klar indikation ;-) på detta är att enkelvingade plan byggts långt före radarn, även av andra än bröderna Horten. Om det finns indikationer på motsatsen, klara eller ej, så vore det intressant att se dem.

Anonym sa...

Göring sa ungefär så här: -Ge mig ett plan som kan komma förbi englands radar...
Bröderna Horten presenterade sitt förslag och fick igenom det direkt. Planet är byggt till största delen i laminerat trä vilket minimerar reflektion och har rundade former utan kanter. Kan det ha något med att undvika radar att göra = Stealth.

Anonym sa...

Enlgit en artikel i Armchair General så var flera av de flygplan som byggdes specifikt för kamekaze attacker gjorda i trä, förmodligen av besparingsskäl. Dessutom användes omoderna plan varav flera inte hade metallskrov. Detta innebar att de var svårare att se på radar och att zonrören i luftvärnsartilleriet inte fungerade så bra. Det är osäkert i vilken mån japanska krigsmakten förstod detta.

Sensemaker