2008-02-02

Einsteins fru (igen)

Aktualiserat (och därmed passande för den kraftigt kronologiska inriktningen hos en blogg):

Som en stomme genom "Einsteins fru" löper berättelser om ett antal historiska personer, vars öden berättar just exakt hur begränsande det kan vara att vara en mans kvinna. Som just den om Einsteins fru, Mileva Maric, som med Einstein utförde den forskning som gjorde honom geniförklarad, bland annat kom de fram till relativitetsteorin tillsammans. Sedan blev hon dumpad med deras två barn och han gav sig ut i världen för att skörda all ära.

- DN om ett nytt seriealbum av Liv Strömquist

Nu har jag tyvärr fortfarande inte läst på ordentligt om Mileva Maric. Men jag undrar hur många som sprider påståendet som gjort det? (Därmed intet sagt om Strömquist.)

Att relativitetsteorin - den speciella, nota bene - och århundradets ekvation E = mc² skulle ha skapats åtminstone delvis av en kvinna, är ju tillräckligt lockande för att många skall svälja det utan eftertanke. Liksom tanken på en serb med samma roll, vilket Mileva var (född i Vojvodina, en provins strax norr om Belgrad). En del kanske tror att avfärdandet av tanken för vissa är lika enkelt just på grund av den ena anledningen, eller båda - men då har man missat begreppet "bevisbörda".

Albert hade säkert många och långa och givande samtal med sin fru; han hade det också med en viss Michele Besso, av schweizisk-italiensk börd; men jag har aldrig hört någon göra en poäng av att en italienare skulle ligga bakom relativitetsteorin, trots att denne rentav nämns i 1905 års Zur Elektrodynamik bewegter Körper.

faktoider-bloggen 2008-08-21: Läsarbrev: Fru Einstein

Inga kommentarer: