2008-02-13

Josef från Nasaret

Var bodde Josef och Maria innan hela världen skulle skattskrivas?
I den sjätte månaden blev ängeln Gabriel sänd från Gud till en ung flicka i staden Nasaret i Galileen.
- Lukas 1:26
Och Josef, som genom sin härkomst hörde till Davids hus, begav sig från Nasaret i Galileen upp till Judeen, till Davids stad Betlehem
- Lukas 2:4

Tydligare kan det inte bli. Å andra sidan beskrivs återkomsten från Egypten (dit familjen enligt evangelisten flydde för att undkomma Herodes) så här:
Josef steg upp och tog med sig barnet och hans mor och flyttade tillbaka till Israels land. Men när han hörde att Archelaos var kung i Judeen efter sin far Herodes vågade han inte återvända dit. I en dröm blev han tillsagd att dra sig undan till Galileen, och där bosatte han sig i en stad som heter Nasaret, för att det som sagts genom profeterna skulle uppfyllas: Han skall kallas nasaré.
- Matteus 2:21-23

Så här bodde de inte i Nasaret före Egypten-visiten, utan blev kommenderade dit efteråt.

... För att bara ta ett enda exempel på vad man kan hitta när man läser evangelierna innantill, och särskilt när man jämför dem med varandra.

Bonus om just Josef: Uppgiften om familjens yrke kommer från Matteus 13:55 där Jesus kallas "snickarens son", liksom Markus 6:3, där Jesus själv kallas "snickaren". Ordet som används är tekton, som främst betyder snickare, men som även kan betyda hantverkare av andra slag. Detta enligt Strong's concordance, vari man finner ordförklaringar för samtliga ord i bibelns källtexter: 8674 hebreiska uppslagsord och 5523 grekiska. Helt ovärderlig vid bibelstudier.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Väldigt intressant. Bibeln slutar aldrig att överaska anser jag. Vad vanligt folk tror sig veta om den är oftast Aeoner ifrån vad som egentligen står.

Det ännu mer intressanta är att det inte funnits någon stad vid namn Nazareth i närheten av Jesus födelse (eller iaf där staden Nazareth idag ligger).

Citerar från www.wikipedia.org/Nazareth 14/2-08
"Bagatti, the principal archaeologist at the venerated sites in Nazareth, unearthed quantities of later Roman and Byzantine artefacts,[15] attesting to unambiguous human presence there from the 2nd century AD onward."

En teori som finns angående nazareth är att staden Nazareths existens vilar på ett missförstånd. Antagligen att man översatt Jesus epitet fel.
En av förklaringarna inom teorin säger att jesus orignalnamn var "Yeshua Netser", vilket betyder "frälsaren, Grenen"
Ordet "Grenen" ska syfta på att Jesus kom från Davids släkt.

Den förklaring som är mer rimlig i mina ögon säger att Jesus orginalepitet var Jesus/Yeshua, Nazariten. En nazarit är en jude som tagit ett löfte om asketism. Detta ska när det hela skrevs på grekiska att ha missförståts, som att Jesus kom från en viss stad.

Jag har fått det redogört för mig att, detta är i sin tur en konsekvens av missförståndet av en gammaltestamentlig text där det står något i stil med "han skall kallas nazarit", men att det i den här texten inte heller syftar på en profet. (däremot så funkar det mycket bra i bibelförfattarens ambition att försöka få Jesus att uppfylla gammeltestamentliga profetior, t.ex att hitta på så att han föds i Bethlehem, precis som David)

Iaf, tesen är att när kristna anhängare senare ska ha försökt hitta varifrån Jesus kom ifrån, har myten om Nazareth skapats.

(Det finns mycket som tyder dessutom på att vissa bibelförfattare inte hade stor kännedom om geografin i Palestina.
T.ex när Jesus ska vandra från Tyrus till inre Gallilén så går han via Sidon som blir en väldigt lång omväg.)

Lena Synnerholm sa...

Så "Jesus från Nazareth" är alltså en anakronism? Jesus' riktiga namn var faktiskt Jeshua Ben Josef. Notera att Ben inte är ett andranamn, utan en paronym. Fast det innebär inte att jag hävdar, att Josef var hans pappa. (Faderskapet är osäkert.) Men hans samtida utgick nog från det.