2008-02-12

Valloner, tattare och "black irish"

Uppföljning till inläggen Valloner (29 sep 2007) och Mer om släktforskning & rasbiologi (4 okt 2007):

Om man i Sverige förklarat mörka inslag med släkt från (helst) valloner, så är motsvarande förklaring i USA att man har irländska rötter. Men den typiske irländaren är väl rödhårig? Kanske det - men förklaringen förekommer, helt oavsett hur verkligheten ser ut.

Riktigt intressant blev det när det hela skulle spåras till Irland, för där sades generna ha spanskt ursprung. En konkret förklaring gick ut på att den spanska armadan efter debaclet 1588 skulle ha gjort ett landhugg på västra delen av ön, vars konsekvenser alltså fortfarande skulle gå omkring bland oss. - Händelsen har inträffat, men knappast resten. Men det är alltså exakt samma berättelse som jag hört om bohuslänska förhållanden; en klintbergare, helt enkelt.

Intressantast är nog den allmänna tendensen, att folk vill ha förklarat allt som avviker; och ju färgstarkare och minnesvärdare förklaring, desto bättre. Att folk alltid haft lite olika hår- och ögonfärg, liksom att man alltid flyttat runt på sig åtminstone lite grann (fråga en släktforskare), är ju oj-så-tråkigt jämfört med vallon-importen; för att inte tala om tanken på ett skepp kommer lastat med spännande spanjorer. Eller hur man nu tänkt sig det.


Wikipedia (eng.): Black Irish; Spanish armada in Ireland

Inga kommentarer: