2007-09-14

Ljusår

När astronomer inte pratar astronomi med utomstående utan med varandra så är det som regel inte längdenheten ljusår som används, utan en enhet som heter parsec.

En parsec definieras som det avstånd på vilken jordens bana kring solen upptar en bågsekund (en 1/3600 grad) på himlavalvet.

Jo, faktiskt...

Det låter förunderligt långsökt, men när man gör det som astronomer gör så är det enklare att räkna med parsec, eftersom det har med den så kallade parallaxen att göra - det är när stjärnor ser ut att flytta sig på himlavalvet på grund av att jorden rör på sig. När jorden går runt ett helt år så vandrar, till synes, en stjärna 1 parsec bort 1 bågsekund (en sextiondels grad = bågminut, en sextiondels bågminut = bågsekund) fram och tillbaka på himlavalvet - den har "a parallax of one second of arc". (En parsec är förresten ungefär 3,2 ljusår.) Att räkna ut avstånd utifrån parallax är en jämförelsevis enkel och vanlig metod.

Bra förklaring finns, som så ofta, på Wikipedia (eng.): Parsec
Mycket kortare men helt OK beskrivning på Wikipedia (sv.): Parsec

Men man förstår varför populära astronomiska utläggningar praktiskt taget uteslutande använder ljusår: den sträcka ljus färdas på ett år.

Not 1: Det skall vara ljus i vakuum. Ljus färdas, som kanske bekant, långsammare i luft.

Not 2: Man är faktiskt inte helt överens om vilket år som skall räknas. Det internationella sällskapet IAU rekommenderar ett år på prick 365,25 dygn, eller 31 557 600 sekunder - vilket även mången icke-astronom inser är en avrundning. Å andra sidan är astronomiska avståndsberäkningar av just den här sorten ofta ungefärligare än många tror, även en ljusårs-varians på några procent spelar ingen roll.

När det gäller avstånd inom solsystemet är båda enheterna alldeles för stora. Här är det som regel s.k. astronomiska enheter som används, astronomical units eller AU. 1 AU = det genomsnittliga avståndet från solen till jorden, eller 150 miljoner km.

6 kommentarer:

Tore Kullgren sa...

Att "ljusår" felaktigt omtalas om tidsenhet vet vi ju, en pikant detalj är att Han Solo i Star Wars IV använder parsec som tidsenhet.

Hexmaster sa...

Javisst ja: "it's the ship that made the Kessel Run in less than 12 parsecs" (dubbelkollade). Inte för att jag suttit och grubblat över den detaljen, men när jag såg det tänkte jag något i stil med att det kunde vara en sorts hinderbana där prestationen mättes i kort sträcka, inte kort tid.

Å andra sidan är det nog helt enkelt en tabbe. Som Phil Plait skriver på sin utmärkta badastronomy.com (där "korrigeringar" droppar in då och då):

"This sort of thing is called a "retcon", for retroactive continuity. It means explaining a scene in a story after the fact so that it fits in with previously established facts of the plot."

Hexmaster sa...

Jo förresten - har du något exempel på att folk tror att ljusår är en tidsenhet.

Anonym sa...

Ajajaj... En bågminut är en sextiondels grad. En bågsekund är en sextiondels bågminut.

/Besserwisser

Hexmaster sa...

Blä! Blandade jag verkligen ihop de begreppen? Jomen. Uschiamej...

Fixat - tackar.

Lena Synnerholm sa...

Den förklaring George Lucas (manusförfattare och regissör) föredrar, är att Han Solo helt enkelt ljög. Han trodde förmodligen att dom två som ville ha skutts till Alderaan, inte viste något om rymdfart. I så fall hade han ingen aning om, att gubben växt upp på Coruscant, och rest en hel del i rymden som ung. Okej, det är en efterhandskonstruktion. Men den är åtminstone vetenskapligt korrekt, och inte alltför tillgjord.