2007-09-30

Fem-sekunders-regeln

Om man tappar mat på golvet så är det OK att äta, om man plockar upp det inom fem sekunder.

Känns det igen?

Naturligtvis är en gräns på fem sekunder bättre än en på fem minuter, men icke desto mindre så tar det ingen tid alls för mikroorganismer på golvet att sätta sig på matbiten, nappen eller vad det nu är.

Om någon känner till, att en annan uppfattning har någon särskild utbredning i Sverige, så vore det intressant att få reda på.

Den är tydligen tillräckligt vanlig i USA för att Snopes.com skall ta sig an den. Clarkes experiment skulle utan vidare kvalificera sig till Reto Schneiders utomordentliga De galna experimentens bok:

She performed her tests by dropping Gummi Bears and fudge-striped cookies onto ceramic tiles, some of which had been treated with E. coli, a form of bacteria commonly found in human feces and raw meat and very much a part of our ordinary environment.

http://www.snopes.com/food/tainted/dropped.asp

3 kommentarer:

Anonym sa...

Man ska nog ha ett rejält smutsigt golv innan det blir direkt häslofarligt att äta mat som legat på golvet ens i fem timmar. Så det handlar nog mer om när man tycker det blir äckligt.

/Hans

Lena Synnerholm sa...

Amerikanska golv är i regel mycket smutsigare, än vad svenska golv är. Dom allra flesta amerikaner, går med skor inomhus. Det gör inte så många svenskar.

Anonym sa...

Mythbusters har testat detta. Deras hemsida tycks inte vara tillgänglig från Sverige, men enligt engelska wikipedia skedde testet 2005. Jag minns det som att de kom fram till att femsekundsregeln inte fungerade. Det gick inte att se skillnad på de som varit på golvet mindre än femsekunder och de som varit betydligt längre.

Sensemaker