2007-10-01

Igelkottar

Enkel fråga: Mjölk eller inte?

Svenska Naturskyddsföreningen hänvisar till forskare som menar att "igelkottar tål mjölk, bara de dricker annat också".

http://www.snf.se/snf/snoken/igelkottar.htm

Stiftelsen Djurens ö bokstaverar jättestort: "GE ALDRIG ETT VILT DJUR VANLIG MJÖLK! DET ÄR LIVSFARLIGT!"

http://www.djurenso.se/del_6.htm

Efter att ha skrivit till de senare fick jag följande svar:

När det gäller vanlig standardmjölk så innehåller den ju laktos, och de flesta djur, även många mäniskor, tål inte laktos. Hos vuxna vilda djur, som t.ex. vuxna igelkottar, så tål förmodligen de flesta mindre mängder, men som vi ser det så finns det ingen anledning att ta onödiga risker genom att ge ett djur något som kan orsaka problem. På den sida på vår hemsida som du citerat [ovan], berättar vi om handuppfödning av djurungar, och i samband med det är det rent livsfarligt att ge en diande unge vanlig standardmjölk.

Alltså: Små nej, stora delvis.Nästa frågeställningen var ny för mig: Igelkottar förekommer inte norr om Örnsköldsvik. Någon som känner igen den?

En sådan "faktoid" behöver man inte vara överdrivet skeptiskt lagd för att invända emot - den enda risken är i så fall att man har att göra med någon som är spik säker på att jomen, så är det! - Vilket alltså inte är fallet. Igelkottar trivs även kring Örnsköldsvik, och där finns ingen fysisk eller mental spärr som förhindrar dem från att fortsätta en bit till, hur långt det nu är.

Då vore det intressantare att ta reda på varifrån uppgiften kommer. Om den nu har någon nämnvärd utbredning.

8 kommentarer:

Line sa...

Hela poängen är att livsmedlet mjölk är komjölk, dvs föda för kalvar. Därför ska man inte heller ge katter komjölk och majoriteten av folk i världen tål den väldigt lite till inte alls.

Så villrådiga igelkottälskare kan pusta ut och behålla mjölken kvar i kylen utan dåligt samvete.

Hexmaster sa...

"Mjölk är för bebisar. Komjölk för ko-bebisar. Igelkottsmjölk för igelkotts-bebisar."

Ser utmärkt ut. Vem kom på att just igelkottar skulle ha just mjölk till att börja med? Det kan ju mycket väl finnas något annat de tycker bättre om. (Ex.vis finns det mycket som möss tycker bättre om än ost, för att ta ett annat exempel på omotiverad standard-djur-mat.)

Anonym sa...

Det ni säger verkar ganska förvirrande, den ena tycker det ena och den andra tycker det andra,,, Vi har en igelkott under vår altan, så vi vill veta om det funkar att använda utspädd mjölk. Det går bra, va? Hoppas det,,, Vi vill ju inte orsaka skada eller smärta på våran lilla igelkott,,, :/

Andreas sa...

Sen kommentar, men ändå:

Igelkottar är ovanligare här uppe i norr än söderut. Men att det skulle gå någon magisk gräns någonstans har jag aldrig hört talas om. Jag har själv sett en igelkott i Umeå, min sambos syster (som är livrädd för igelkottar!) hade flera stycken på besök på gården i Luleå - och när den ensamme stackars igelkotten som hade tagit sig till Jokkmokk hittades död blev det stor sorg i trakten...

Hans R sa...

Anonym: Jag har hört att kattmat är mycket bättre om man vill ge mat till igelkottar.

Anonym sa...

Det finns särskild kattmjölk man kan köpa. den ska vara okej för igelkottar också (inte heller katter ska ju dricka vanlig standardmjölk).

Hexmaster sa...

Haha! Whiskas(R) kattmjölk. Ifall man tycker att den vanliga laktosfria mjölken är för billig, kantänka.

Lena Synnerholm sa...

Behöver katter verkligen mjölk, som har mycket lägre laktoshalt? Är det någon som kan bekräfta det?