2007-10-17

Djävulen i detaljerna

Hört alldeles nyss:
Djävulen syns i detaljerna brukar man säga.
Brukar man..?

Att djävulen finns eller sitter eller är i detaljerna är väl inte helt ovanliga uttryck, även om det är betydligt vanligare på engelska: the devil is in the details (där det dessutom låter bättre). Varianten med "syns" hittar jag noll belägg för på svenska, utom detta dagsfärska.

Vidare avser ju uttrycket problem som inte är av det övergripande och storskaliga slaget, utan när en mängd småsaker, var och en tämligen obetydlig, ställer till det.

Men är det det som avses här? Där det som menas snarare verkar vara att "fienden avslöjar sig" i detaljerna, dvs när utlovad politik realiseras i faktiska bestämmelser m.m.
Lagrådet gjorde häromdagen analysen: regeringen lägger ut dimridåer. Regeringen säger en sak och gör en annan.
(Hela texten på DN, SvD m.fl.)

Förmodligen rör det sig om ett missförstånd, av partiledaren själv eller någon talskrivare. Få se om det får någon spridning.

(Uttrycket verkar ursprungligen ha myntats som en ironisk variant på "Gud är i detaljerna", med vilket menas att det inte går att slarva med detaljerna om man vill lyckas med helheten. Vilket kanske gäller även för talskrivare.)


Uppdaterar: Ser dagen efter att citatet återges med stor variation. Djävulen är det ingen som missar, och detaljerna har de flesta med, men vad den ene har med det andra att göra, där varierar buden. Hur bär sig folk åt för att få ett sånt här citat fel?

4 kommentarer:

Tore Kullgren sa...

Sett den här engelska Wikipediaartikeln?

http://en.wikipedia.org/wiki/Popular_misconception

Verkar ligga så nära faktoider.nu som det går att komma.

Anonym sa...

Enligt kammarprotokollet sa Mona Sahlin så här:
"Djävulen syns i detaljerna, brukar man säga. Det är också i prioriteringarna som skiljelinjerna blir tydliga." Hon eller talskrivaren har alltså missuppfattat talesättet. Att som vissa media och kommentatorer försöka få det till att Sahlin jämför regeringen med djävulen är i sin tur ännu dummare.

Anonym sa...

Det Sahlin vill säga är väl rätt så vettigt. Den som säljer en idé brukar väl inte betona dess obehagliga sidor. Det är i tillämpningen eller i en närmare beskrivning som de obehagliga sidorna märks. Ett talessätt som bättre passar är "när man synar det i sömmarna kommer bockfoten fram".

Sensemaker

Unknown sa...

Under en konsthistoriaföreläsning nyligen tillskrevs Leonardo da Vinci: "Den gode guden avslöjar sig i detaljerna" Läsningen här skulle vara bokstavlig, alltså att Gud blir synlig för oss när vi detaljgranskar ett så komplicerat maskineri som ex den mänskliga kroppen. (anteckningen skulle finnas på en av da Vncis anatomistudier)