2007-10-31

Självklarheter (?)

Ett problem med att avslöja spridda osanningar är att man är så olika kunniga om olika saker. Det som är nytt och häpnadsväckande för den ene, är självklart för den andre -- och tvärtom. Här följer ett antal sådana påståenden.
  • Bibelns språk: Gamla testamentet skrevs i huvudsak på hebreiska, men Nya testamentet på grekiska. (Detta faktum förvånade åtminstone deltagarna i På spåret när det nämndes där.)
  • Det som kallas ryska bokstäver heter egentligen kyrilliska. Används även för andra slaviska språk.
  • Alla vet väl vad ordet gay betydde innan det betydde vad det mestadels betyder idag? Glad, munter.
  • Fossiler är inte ben utan sten.
  • Man får inte mask i magen av snö.

3 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Vilket eller vilka språk trodde tävlingsdeltagarna, att Bibeln var skriven på? Fast det finns jus folk med i den tävlingen, som verkligen är okunniga om språk. Ett sådant tävlande par, skulle räkna upp några slaviska språk. Då föreslog dom finska och rumänska… (skratt)

Förövrigt finns det flera slaviska språk, som skrivs med latinska bokstäver. Jag kan komma på sex: polska, tjeckiska, slovakiska, slovenska, kroatiska och bosniska. Någon som kan komma på några fler?

Wulfahariaz sa...

Sorbiska och kasjubiska.

Lena Synnerholm sa...

Jag tror inte det är så många, som känner till etymologin för ”gay”. Jag trodde faktiskt det från början betydde ”något som ingen vill ha”.