2007-10-13

Han som fällde bomben

Piloten på Enola Gay hette Paul Tibbets. Ett rykte gör gällande att han efter Hiroshima skulle ha drabbats av förklarlig ångest, och till slut blivit galen. Även om de naturligtvis funderade över det hela så blev de aldrig galna av det. (Denna myt kan till stor del tillskrivas önsketänkande, karma, what goes around...)

Strax efter detonationen kommenterade andrepiloten Robert Lewis det hela: "My God, what have we done?" Detta är dokumenterat. Något påtagligt tecken på begynnande vansinne är det inte. Möjligen tvärtom.

3 kommentarer:

Svensson sa...

Av besättningen på Enola Gay var det bara Tibbets som visste att det var en atombomb. På väg mot målet, strax innan fällandet, informerade han besättningen lite vagt om bombuppdragets karaktär, och någon ska då ha utbrustit: "Min Gud, vi håller väl inte på och klyver atomer här?" "Jodå, det är precis vad vi gör" sa Tibbets. Yppandet av uppdragets atomära karaktär tycks alltså ha upprört vissa känslor. Och neuroser etc hos besättningsmän efter uppdraget kan inte uteslutas, bara för att Tibbets inte visade någon ånger.

Hexmaster sa...

Det var en intressant uppgift. Var kan jag få den bekräftad?

På denna sida:
http://www.acepilots.com/usaaf_tibbets.html
står att besättningen informerades om uppdragets natur kvällen/natten före.

Att neuroser inte skulle kunna uteslutas är, naturligtvis, sant - liksom att det är en helt annan sak än att visa att de faktiskt förekom. Återigen vore det intressant att få se belägg.

Svensson sa...

Antingen står det att läsa i "Det sista vapnet", en historik i ämnet, populär framställning utgiven på svenska. Men mer sannolikt var det i ett band av foliantserien "Andra världskriget" utgiven på 80-talet, den Bonniersutgivna med svartvita omslag och utgiven av Time-Life i original. Vilket band? Hette väl nåt i stil med "Slutet för Japan" eller så.