2007-09-09

En halv böj

Har inte en aning om det går att beställa en sådan idag (det vore mycket intressant att pröva, innan självbetjäningen tar över överallt) men en gång i tiden, då Systembolag med snabbköps-kassor var något otänkbart, hade man den allra mest efterfrågade varan direkt under disken. När kunde ville ha en kvarting (37,5 cl på den tiden) Renat, så behövde expediten bara böja sig lite vackert för att komma åt buteljen -- en halv böj.

Och damerna ska ha Beaujolais som inte finns på listan
och herrarna Fernet Branca som är så bra för kistan.
Och köerna bara växer: Dagsrekordet höj!
Men det som vi säljer mest utav är en halv böj!
En halv böj! En halv böj!
Jo, det som vi säljer mest utav är en halv böj!

- Andra versen i En halv böj blues, Cornelis Vreeswijk

4 kommentarer:

Hexmaster sa...

Not: "Kvarting" kommer inte från kvartsliter utan från det gamla måttet kvarter = 1/4 stop, dvs. just de 37,5 cl som de gamla krymplingarna var på.

Mattias sa...

Kvarter - 32,7 cl enligt Hans Högman och Wikipedia, 33 cl enligt Nordisk familjebok

Spito sa...

Fast i Cornelis visa så handlar det om en trettiosjua Explorer och inte Renat. Misstänker dock att båda produkterna stod nära tillhands för expediterna i det gamla systembolaget.

Martin sa...

Jag gjorde ett service-jobb i en över disk-butik för ett tag sen och diskuterade halvböjen med butikschefen. Vid en av säljpunkterna hade de fortfarande en låda små flaskor Renat, och har haft det sen butiken öppnade.
Det är med viss sorg man kan konstatera att de inte säljer halvböj sen i lördags; de har börjat bygga om till självplock.