2007-09-03

Absinth

Absinth har aldrig varit förbjudet i Sverige. Åtminstone inte p.g.a. malörten och dess tujon, som ledde till att det förbjöds i Schweiz 1905 och Frankrike 1915.

(Sen är det en helt annan fråga i vilken mån den negativa uppmärksamhet de fick ca. 1900 verkligen berodde på tujonet, och vad vin-lobbyn hade för roll i det hela, med mera.)

Däremot kan annan lagstiftning ha spelat in: före EU-inträdet fick sprit nämligen ha en alkoholhalt på max 60 %, högre upp klassades det som narkotika. Eftersom många absinth-sorter börjar ungefär där så begränsar en sådan bestämmelse urvalet kraftigt.

OBS: Nu får jag rätt starka :-) indikationer på att narkotikaklassning av sprit, oavsett hur stark, är en myt. Ber att få återkomma, såväl i den frågan som ifall absinth aldrig varit förbjuden ö h t i landet.

Och även sedan denna gräns försvunnit så kvarstår skattesatserna, som gör dessa mycket alkoholstarka drycker rejält dyra. Det bidrar säkert till att bolaget i skrivande stund har summa tre märken i sortimentet, med literpriser på femhundra och uppåt.

(Ännu ett stickspår är huruvida bolagets första sort, Père Kermann, kan räknas som riktig absinth, eftersom den inte är tillverkad på malört utan på gråbo - chornobyl på ukrainska, som alla faktoid-fans vet.)

6 kommentarer:

Carl Herlin sa...

Väldigt intressant det där med Absinth, det är nog världens mest överskattade dryck iaf när det gäller häftighet (WOW! knark och sprit i ett - tänker nog många unga slynglar). Enligt en källa (Anthony Bourdain) så krävs det uppemot 2 liter Absinth för att drogen ska börja verka, vilket onekligen kommer leda till större alkoholskador för vem som helst.

Tore Kullgren sa...

Apropå svensk kriminalitet kom jag att tänka på livstids fängelse. Tydligen cirkulerar uppfattningar om att livstid i Sverige skulle vara begränsat till 12 år, eller möjligen 25 eller 75 (om någon nu skulle hinna sitta så länge).

Den enda gång som jag har besökt en anstalt berättade direktören att "livstid är livstid", och enda vägen ut är nåd från regeringen. Frågan är huruvida myten om tidsbegränsning är tillräcklgit spridd för att nå faktoidklass.

Hexmaster sa...

Den stora Grejen när absinthen "släpptes fri" för några år sedan -- det var åtminstone så det framställdes, och jag vet att det var fler än jag och Jan Berglin som fått den uppfattningen -- var ju att man kunde sitta och låtsas återuppleva fin de siècle, precis som van Gogh, Picasso och grabbarna, kantänka. Om man var lagd åt det hållet.

Andra är nog mer lockade av tujon-hallucinationer, men som Carl nämnde så utgör alkoholhalten ett problem för sådant. Och vad åtminstone fader Kermann beträffade så var han dyr och smakade apa, så vårt förhållande blev varken långvarigt eller innerligt...

Intressant tips om livstids fängelse, har själv blivit rättad på den punkten av en polis (inte på fält tackochlov utan under frågestund i skolan). Ska ta en koll...

Carl Herlin sa...

Om man nu är igång med faktoidtipsande kan jag tipsa om myten om att det skulle uppstå metanol i hembränt (och man skulle bli blind och kunna dö vid drickandet etcetra). Enligt min muntliga källa är det enormt svårt att missproducera metanol i hemmabränd sprit oavsett hur man klantar sig.

Ryktet härrör istället från dåliga hembrännare som blandat metanol i spriten för att dryga ut den. Men ryktet att man kan spontanjäsa metanol finns kvar, och staten har inget direkt intresse att debunka det.

Hexmaster sa...

Ah, träspriten -- det handlar alltså om industriell "hembränt", snarare än sånt man faktiskt kan koka ihop hemma. Utmärkt tips, tackar!

Tore Kullgren sa...

De mest påtagliga föroreningarna i hembränt är det vi kallar finkeloljor. Dessa utgörs framför allt av propanol och butanol, dvs tyngre alkoholer. Är de giftiga? Tja, även "ren" etanol är dödligt i stor dos.