2007-09-06

Bonsai-träd

Bonsai-träd är, som bekant, träd som hålls pyttesmå medelst diverse metoder (ordet betyder "skålväxt" efter de små krukor som används).

En del verkar ha fått för sig att bonsai är en speciell art, eller typ av träd. Så är inte fallet. I princip skulle vilken växt som helst med vedartad stam och grenar kunna tuktas till bonsai-format, i praktiken är det vanligast med tall, lärkträd, lönn och några andra arter.

Detta är en missuppfattning jag hört nämnas, lite vagt sådär, om det var en halv mening i en tidning eller något sådant... Hur många är det som tror på den? På ett ungefär? - Ingen aning.


Sådana här diffusa faktoider är besvärliga; visserligen kan de vara nog så enkla att avliva (som i detta fallet), men frågan är i vilken mån det är öppna dörrar som slås in?


Nästa riktiga grej på faktoider.nu är däremot en faktisk uppfattning som är spridd och felaktig. Jag själv t.ex., som trodde på den ända tills jag började gräva. I korthet handlar den om första världskrigets antagligen mest berömda kvinna - och det är inte Mata Hari, som jag redan skrivit om.

1 kommentar:

Carl Herlin sa...

Grejen med t.ex faktoiden om Bonsai-träd är ju att okunskapen om dem är så stor så man antagligen antar att det är en speciell trädsort utan att tänka efter. Men man har nog inga större problem om man blir tillrättalagd.