I februari i år publicerade The Guardian en ny uppmärksammad undersökning som visade att under de tio år som VM-förberedelserna pågått, har minst 6 500 gästarbetare dött under arbetsrelaterade omständigheter i Qatar.
- Erik Ohlsson, Den dödliga baksidan av Qatars VM-satsning, DN 14 november 2021
I november nästa år arrangeras VM-slutspelet i fotboll i Qatar.
Arenabyggena har kostat svindlande summor – och de kantas av lik.
- 6 500 döda vid Qatars VM-byggen, TT-artikel i SvD 23 februari 2021
Sedan 2011 då det stod klart att man skulle få spelen har mer än 6 500 gästarbetare dött i landet i samband med uppbyggnader av arenor och infrastruktur.
- Över 6 500 döda inför Qatar–VM – många svenska fans avstår från att resa, Byggnadsarbetaren 26 februari 2021
Enligt undersökningar från tidningen the Guardian har minst 6500 arbetare omkommit i byggarbetet.
- 6500 döda – berättelsen om hur Qatar fick fotbolls-VM, Sveriges Radio 30 januari 2022
Vad var det då som påstods i Guardian? Redan rubriken på artikeln är avslöjande, om man läser innantill utan förutfattade meningar:
Revealed: 6,500 migrant workers have died in Qatar since World Cup awarded
Vad artikeln påstår är just det som rubriken sammanfattar, varken mer eller mindre: Sedan 2 december 2010, då man bestämde att fotbolls-VM 2022 skulle förläggas till Qatar, och 10 år framåt har 6500 s.k. gästarbetare i landet avlidit (det finns mycket att säga om kafala-systemet men det är inte huvudfrågan här). Hur många av dem som arbetade med att bygga anläggningar relaterade till fotbolls-VM? Det anges inte.
While death records are not categorised by occupation or place of work, it is likely many workers who have died were employed on these World Cup infrastructure projects …
- Pete Pattisson, Niamh McIntyre m fl: Revealed: 6,500 migrant workers have died in Qatar since World Cup awarded, The Guardian 23 februari 2021
Kort sagt: Att 6 500 gästarbetare i Qatar skulle ha dött i samband med arbetena på VM-anläggningar är en anka. Den är dessutom lätt avslöjad om man läser innantill i den enda källan.
Vi kan gräva vidare i statistiken. I Qatar fanns det 2020 sisådär två miljoner "gästarbetare" (källa: Pete Pattisson, New labour law ends Qatar’s exploitative kafala system, The Guardian 1 september 2020). 6 500 dödsfall på 10 år innebär en årlig dödlighet på 0,325 %. Som jämförelse är dödssiffran för den avgjort mer välmående gruppen svenskar på 20–24 år 0,45 %. Man kan misstänka att uppgiften från Qatar är putsad – men inte uppåt, utan neråt. (I Guardian anges att de fått uppgifterna från respektive hemländer, dock inte stora länder i sammanhanget som Filippinerna och Kenya.) Inte för att det har med ett skvatt med byggnadsarbetarna att göra.
Läser man andra artiklar om ämnet inser man att flera av dem också påstår något annat än det man först kan tro.
– En betydlig andel av gästarbetarna som har mist livet sedan 2011 befann sig i landet enbart för att Qatar fick VM-slutspelet, säger Nick McGeehan i FairSquare Projects till The Guardian.[…]
Qatars regering ifrågasätter inte The Guardians uppgifter om antalet döda, men hävdar att antalet är som förväntat med tanke på hur många gästarbetare som befunnit eller befinner sig i landet.
- TT-artikeln i SvD igen
Att folk som bara läser rubrikerna får för sig att byggnadsarbetare dör som flugor på byggarbetsplatser i Qatar är en sak. Men av många artiklar framgår det att journalisterna som skrivit dem vet vad statistiken faktiskt säger och vad som faktiskt påstods i Guardian – och ändå korrigerar de inte de uppfattningar som cirkulerar. Det ska de skämmas för.
Igen: Man har läst artikeln innantill och vet vad den faktiskt säger. Ändå väljer man osanna men klickretande rubriker. Och det i tidningar som ständigt är på oss icke-journalister och tjatar om vikten av källkritik.
Ett undantag utgör huvudkällan för denna bloggpost:
… Att 6 500 byggnadsarbetare skulle dö under byggandet av sju arenor får nog anses vara en uppgift som låter för dåligt för att vara sann. Hur skulle det ens gå till? Även för en fullständigt hänsynslös byggherre vore det opraktiskt och inte minst dyrt att hela tiden behöva ta hand om döda och skaffa fram ny personal.
När något låter för bra eller dåligt för att vara sant ska man alltid tänka ett extra varv. I det här fallet var det ovanligt enkelt att göra en faktakoll: samtliga massmedier hänvisade till The Guardian, så det var bara att läsa vad det stod där.
- Mattias Göransson: Stolpträff i VM-debatten, Filter #87
Sedan denna artikel publicerades har också några större tidningar o dyl gått ut med korrigeringar. Det är så dags.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar