2022-09-04

Kamma noll på Sprutmojet

Den enda restaurang, där Kolingen inte har kredit, är Sprutmojet på Davidsgatan. Soppan där serveras med spruta i tallriksliknande urholkningar i bordet. I fredags åtta dagar hade Kolingen inte soppkovan, men beslöt dock att försöka sin eljest aldrig svikande lycka. Men då soppan väl var isprutad, frågade subban efter ovannämnda soppkova, och Kolingen blev bet.

– Här kammar du noll, sade subban och sög upp den välbehövliga portionen.

Sedan dess anser Kolingen det under sin värdighet att besöka Sprutmojet. På Fläskoset och Masis Knosis träffas Kolingen omväxlande vid tolvtiden varje dag.

- Albert Engström (bild, text och cameo), Strix 8 mars 1900

Jag vet inte hur servering och betalning gick till på Sprutmojet på Davidsgatan. Eller om lokalen alls funnits, och vad den i så fall kan ha hetat. Eller om ens gatan funnits..?

Däremot verkar detta belägg för "kamma noll" att vara det första belagda, enligt SAOB: KAMMA (verb). Eller åtminstone ett mycket tidigt sådant i text.

Och vilken text, sen.


3 kommentarer:

Mannen i gorillakostym sa...

Är det tecknaren själv som sitter och äter bakom servitrisen?

Hexmaster sa...

Tecknaren, skribenten och redaktörn.

-= Steamboat Willie =- sa...

Jag hittar två kandidater...

Arvid Davids gata var förr en del av Timmermansgatan på Södermalm.
Arvid Davidsgatan var förr en del av nuvarande Fatbursgatan på Södermalm.

Jag hittar inte när de fanns, men det var i alla fall före 1944 och det fanns en Arvid Davidsgatan 1780. Någon med bättre arkivskills än mig borde kunna utesluta eller inte dessa två.

Den enda Arvid David jag hittade var Arvid David Hummel, en finsk etymolog. Svårt att säga varför han skulle få en gata (del av gata) uppkallad efter sig själv, och han var knappt född 1780.