2022-09-26

Lördagsfråga 725: Mässor i massor

  1. Här ser vi en karbin och en hagelbössa – typ. Karbinen är en M4, och under dess pipa ser vi ett extra vapen monterat; istället för att kånka omkring på två vapen har man båda i ett. Extravapnet är en M26-MASS, Modular Accessory Shotgun System. Använder soldater hagelgevär? Jodå, men knappast för fågeljakt (annat än i nödfall). Ett vanligt bruk är att få upp dörrar; ett liknande amerikanskt system heter rentav Masterkey.
  2. Kristus Konungen pryder den ståtliga altartavlan i Göteborgs katolska församlingskyrka. En katolsk kyrka vid Heden har lokalhumorn givetvis döpt till Hedendomen. Här hålls en och annan högmässa, vilket kanske leder tankarna till Svenska mässan och Gothia towers med sina tre tilltagna torn; den har fått tillnamnet Högmässan.
  3. Mass Effect är en serie actionrollspel, släppta 2007–2017; en femte del ska vara under utveckling.
  4. Det är inte helt lätt att känna igen Johnny Depp som maffiabossen James Bulger i Black Mass (2015). Namnet ska syfta på den svarta mässan som en förvrängning av den ursprungliga, och förklaras i undertiteln av den bok som filmen bygger på: The True Story of an Unholy Alliance Between the FBI and the Irish Mob.

MASS, mässor, Mass (?) och Mass (religiöst), kanske inspirerat av den första riktiga bokmässan sen 2019 som avslutades igår. Den satte Tricky.


Inga kommentarer: