2022-09-19

Lördagsfråga 724: Butikskedjor

  1. Om husen i Pompeji vet man mycket, men sällsamt lite om innehavarna. Som regel har husen fått namn efter enstaka fynd. "Menanders hus" har fått sitt namn efter en bild på poeten – eller kanske den visar innehavaren, läsandes Menander? Detta är hur som helst ett domus, säger hus eller närmare bestämt bättre villa, som ibland, som här, kunde gränsa till palats. (Det är förrexten samma ord som engelska domestic.)
  2. "Epa! Epa!" Farfar Simpson får ett profetiskt utbrott i The Simpsons Movie (2007). "Epa" visar sig vara EPA, Environmental Protection Agency, som spelar en stor roll i filmen.
  3. I serier är oaser som regel en liten damm och en palm. Verklighetens oaser kan vara mycket, mycket större – världens största, al-Hasa, ligger i Saudiarabien och rymmer fyra städer och 22 byar. Då är Huacachina, strax utanför Ica i Peru, betydligt närmare den vanliga bilden. Den huvudsakliga verksamheten i den lilla oasen är turism.
  4. Jet Set Willy (1984) var ett mäkta populärt spel, särskilt på originalplattformen Sinclair ZX Spectrum – se även bloggposten Grejer man kan för lite info om dess skapare Matthew Smith och hans arbetsprocess. Spelet hade en rad buggar vilket på något sätt lyckades förhöja intrycket. Den allvarligaste stötte man på efter att ha besökt The Attic på bilden. En av pilarna som susar förbi stannade inte vid skärmens kant, utan fortsatte – förbi videominnet, ut i RAM-minnet och resten av programmet..!

Domus, EPA (Enhetsprisaktiebolaget), ICA och Willys ger lördagens tema. Det satte pazuzu.


Inga kommentarer: