2022-09-05

Lördagsfråga 722: Monopol

  1. Kalverstraat är Amsterdams flådigaste affärsgata. Hyrorna lär vara bland de högsta i världen. Den var nog ett givet val när man skulle utse den dyraste tomten i holländska Monopol. Kuriosa: Det sägs att ockupanterna under andra världskriget ogillade att nederländarna satt med Monopol med brittiska eller amerikanska namn. Då lät man ta fram en inhemsk utgåva. Eftersom denna är helt "ren", inga Adolf Hitler-Strasse eller så, så har man fortsatt att använda den. Har jag läst.
  2. Så här ser det numera sällan ut på Paradeplatz, Zürich. Bilden är från Züriputsch, oroligheter 1839 som ledde till en statskupp. De utlöstes av något så otippat som en utnämning av en professur i dogmatik och kyrkohistoria (OK, jag har hört att sådana utnämningar kan vara nog så intensiva men …). Idag är det desto lugnare på en av stadens finaste adresser. Bara en sådan sak som att torget utgör den dyraste tomten i schweiziska Monopol.
  3. För 49 år sedan fångade Norrmalmstorgsdramat nationen som ingenting annat. Här ser vi några ambulanser som ställts utanför banken. Det var fyra stycken, en för var och en i gisslan, vilket kan ses som ett budskap till rånaren: Du kommer inte att behöva en ambulans … Till vänster ser vi en Ford Mustang. Rånaren hade bland annat beställt en passande flyktbil. En sådan levererades men kom inte till användning. – Har man spelat svenska Monopol vet man nog att Norrmalmstorg är den sista och dyraste tomten.
  4. En boardwalk är en promenadväg i trä. Den på bilden ligger i Atlantic City, NJ, och är särskilt känd, delvis för att den är den dyraste tomten i original-Monopol.

Den satte pazuzu.


1 kommentar:

Anonym sa...

Där ser man.
Bild 1 fick jag inget grepp om men nr 2 var kuppen i Zürich, nr 3 var kuppen på Norrmalmstorg och 4, det var ju Trump, hans casino som sprängdes (bokstavligen) förra året. På tre av fyra fick jag in KUPP men nära skjuter ingen hare (varför säger man så?).

Henrik