2015-08-04

Karmadillo-myten

CASS COUNTY, TX (KLTV) —  Cass County Sheriff's officials are investigating an early morning shooting in the Marietta area.
According to officials with the sheriff's department, they are investigating a possible accidental shooting that happened just before 3 a.m., Thursday in the 27,000 block of Highway 77. The man involved told deputies he was shooting at an armadillo and the bullet ricocheted and hit him in the head.
Detta är den tidigaste versionen jag hittat av nyheten. Den skickades ut den 30 juli av den lokala ABC-stationen KLTV i Tyler, östra Texas. Kan någon påstå att den har det allra minsta nyhetsvärde? Mer än möjligen för den allra lokalaste tidningen, av den sort som tar med precis allt som händer inom området? Det är ju ingenting på delstatsnivå. Nationellt? Inte en chans.

Vad hände? Någon någonstans, kanske någon rubriksättare på samma station, läste notisen, i denna eller möjligen någon annan formulering, och fick intrycket att kulan studsade från bältdjuret. Detta gjorde hela skillnaden. (Det bidrog att världen ännu hade lejonet Cecils död i färskt minne.) Händelsen blev en världsnyhet.

Om man läser nyheten i en såpass tidig version att den inte hunnit missuppfattas ser man ingenting om att kulan skulle ha studsat från bältdjuret. Hur får man en sådan idé? Kanske en nyhet från i våras spelade in, där en man i Georgia sköt mot ett bältdjur och träffade sin svärmor? (Man Shoots at Armadillo But Accidentally Hits His Mother-in-Law, Time 14 april 2015.) Där kulan, enligt uppgift, träffade och dödade bältdjuret, studsade och träffade ett staket, studsade mot det, fortsatte genom en husvagnsdörr och träffade damen. Vilket låter lagom troligt men vi tar en sak i taget.

Bilden har inget med händelsen i Cass County att göra

Bältdjur har gott skydd men det är anpassat för rovdjur. En kula som träffar en vinklad yta kan rikoschettera, som i Georgia. Men en kula som går rakt mot målet, och som inte bara stoppas av djurets "pansar" utan studsar tillbaka mot skytten..? Vet inte om det finns något idag levande djur som är så beskaffat. Att skjuta bältdjur har aldrig varit några problem, så länge kulan träffar djuret som den ska.

Så vad hände den där natten i Texas? Jag har hittat en enda källa som ställde frågan, och som fick svaret att rikoschetten berodde på att kulan träffat en sten. Så klart.
The bullet did not ricochet off the armadillo, as some outlets [underdrift!] have reported. Barker said the man told police the bullet from his .38 caliber pistol ricocheted off a rock and struck him in the jaw, grazing him.
- Texas Man Injured By Ricocheting Bullet While Shooting At Armadillo, Huffington Post, 31 juli 2015

Notera att den korrekta uppgiften gick ut dagen efter händelsen. Den kom, givetvis, helt i skuggan av den roliga tacksamma oriktiga.
Djurets hårda skal stod dock emot åtminstone en av kulorna som studsade tillbaka och träffade mannen på käken.
- Man sköt bältdjur - kulan studsade och träffade honom i ansiktet, Metro 3 augusti 2015

Metro rapporterade som synes minst tre dagar efter att den oriktiga uppgiften korrigerats. Likaså blev den oriktiga uppgiften rapporterad/spridd av Göteborgs-Posten, Aftonbladet, SVT och alla andra proffs och amatörer som gillar att rapportera/sprida saker.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är verkligen synd att Viralgranskaren, så sällan granskar Metros egna historier. Finns det överhuvudtaget något landdjur, som inte går att skjuta, med moderna handeldvapen?

Agnostikern

Hexmaster sa...

Viralgranskaren ägnar sig helst åt trams och helst inte åt sina egna, dvs Metros grejor.

Olika djur kräva olika vapen. Bältdjur är små, mjuka och lättskjutna.