2015-08-20

När Fi fick 18 procent

Under lördagen publicerade Aftonbladet en artikel om att Feministiskt initiativ fick 18 procent i en mätning av Yougov. Det var fel.
Undersökningsföretaget Yougov beklagar att man fullständigt blandat ihop siffrorna. Fi får 4 procent, inte 18 som man först gick ut med.
- Fel i artikeln om Fi:s opinionssiffror, Aftonbladet 17 maj 2014

Så fick, till slut, det av Metro flitigt anlitade YouGov äntligen den uppmärksamhet det länge gjort sig förtjänt av.

För det är ett opinionsinstitut som använder sig av en webbpanel som vem som helst kan komma med i. Där man får poäng för varje undersökning man är med i, poäng som kan användas som delbetalning för hörlurar, väskor och köksknivar i deras Poängshop. Som på sin Om Yougov-sida uteslutande riktar sig mot presumtiva panelmedlemmar ...
Som medlem i en panel svarar du på undersökningar som handlar om många olika ämnen. Du får undersökningarna via e-post, och det är alltid frivilligt att delta. Alla som är över 15 år får gå med i YouGov-panelen, som i dag består av ungefär 40 000 svenskar.
- Om YouGov

... Men inte skriver ett jota om hur man viktar om denna med all sannolikhet rejält obalanserade målgrupp till att utgöra en rättvisande representation av svenska folket.

Å andra sidan — det ska inte glömmas bort — var YouGov tillsammans med United Minds de opinionsundersökarna som inför valet 2014 bäst lyckades att förutsäga Sverigedemokraternas framgång i riksdagen.

Wikipedia: Opinionsmätningar inför riksdagsvalet i Sverige 2014

Återstår att se vilken grund den senast rapporterade framgången har i verkligheten. Oavsett lär Metro behålla dem:
Vi gör bedömningen att undersökningen har ett stort värde
- Metro: "Bra att det blir debatt", Dagens Media 20 augusti 2015

Den bedömningen torde vara korrekt, eftersom uppmärksamhet är värdefullt. Huruvida undersökningen är sann, falsk eller mittemellan är irrelevant.

Inga kommentarer: