2015-08-24

Lördagsfråga 374: Cambridge 5

  1. Anne Blunt, den femtonde baronessan av Wentworth. Mer känd än de fjorton föregångarna ihop på grund det arbete hon och hennes man lade ner på uppfödning av arabiska hästar. Än idag stammar de flesta fullblod från deras Crabbetstuteri.
  2. Harry St John Bridger Philby, även känd som shejk Abdulla, polyglott socialist, fick sina första lektioner i underrättelsetjänst från den legendariska Gertrude Bell, med mycket mer. Ja, och så var han far till en viss Kim.
  3. Malcolm McLean! Hur skulle världen se ut om det inte varit för honom? Det är knappt en käft utanför branschen som någonsin hört talas om honom, och då har han ändå gjort mer för att förändra världen, såväl lokalt som globalt, än de allra flesta politiker. För det var McLean som uppfann containersystemet. Utan det hade fraktkostnaderna varit betydligt högre, och andelen långväga importerat gods betydligt lägre.
  4. Burgess Shale är paleontologins Eden, en halvmiljarden år gammal tidskapsel, packad med fossiler i kanadensiska Klippiga bergen.
Anthony Blunt, Kim Philby, Donald Duart McLean och Guy Burgess är tillika namnen på de fyra kända förmågorna i Cambridge Five, århundradets mesta spionklubb, som även gav McCarthyismen bränsle. Det listade Pölsa Dum ut.

2 kommentarer:

Anonym sa...

"1.Anne Blunt, den femtonde baronessan av Wentworth. Mer känd än de fjorton föregångarna ihop på grund..." Det är korrekt, men titeln ärvde hon på färdenet via sin brorsdotter. På mödernet har hon svårare att hävda sig som mest känd: Anne Blunt var dotter till den inte alls obekanta Ada Lovelace och barnbarn till diktaren Byron (allt enligt wikipedia).

/Håkan

Hexmaster sa...

Uj! Den kopplingen missade jag. Dunderfräckt ju. Mycket man lär sig på de här himla lördagsfrågorna.