2015-08-21

Radiotelefonen du alltid har med dig

Du vill ringa hem och prata med frugan. Eller du är ute på jobb och måste ringa in till ditt företag. I framtiden kommer man att slippa jaga efter en telefon vid sådana här tillfällen.
- Anders Palm (ill. Sune Envall), Teknikens under (Semic 1983), sid 39

En profetia som slog in ... För en gångs skull, är det frestande att tillägga: "Drömmen" har blivit verklighet.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Liksom med många andra profetior har även den här blivit litet annorlunda. Satellittelefonen har inte varit någon stor succé utan en rad av konkurser och omvälvningar, och den ryms inte i ett armbandsur. I det system som riktigt blev till cirkulerar data mest genom kablar, med radio endast mellan luren och den närmaste kontaktpunkten.

Hexmaster sa...

För att vara en profetia är den ju otroligt bra. Att satelliter inte spelar någon nämnvärd roll, tja, det var ju inte så lätt att tänka sig på den tiden, och i ett framtidsscenario ville man ju ha med satelliter.

Den intressantaste aspekten är att telefoni överallt framställs som en "dröm". Vad säger vi nu när "drömmen" realiserats? Man tar det för en självklarhet, oerhört praktiskt är det onekligen, någon blir grinig eller rentav glad när täckningen fallerar, men det där lyckoruset herrar profeter kanske tänkte sig den där gången vill inte riktigt infinna sig.

Exostor sa...

En annan intressant profetia jag gillar att ta upp är Douglas Adams beskrivning av Wikipedia och internet i Liftarens guide...