Jag tror och hoppas att det är en "infusion" man får och ingen "transfusion" ...
Det är inte lätt att få vitaminbrist. För en vanlig svensk i dagens Sverige är risken så liten att den inte är något man behöver fundera på*. Det har naturligtvis marknadsförarna aldrig låtit sig nöja med. Redan på 1920-talet, då vetenskapen hade en mycket dimmig uppfattning om hur de dittills upptäckta vitaminerna betedde sig i kroppen, var reklamen spiksäker: Du behöver vitaminer! För säkerhets skull, om inte annat! — Och så har det låtit sen dess.
Det kan vara svårt att tro men vitaminer är inte lika hett idag som för några decennier sedan. Under den riktiga "vitamanin" var vitamintabletter stapelvara, och allt möjligt och omöjligt blev "vitaminberikat". Förvisso nämns numera vitaminer mest överallt i kvackarbranschen, men oftare som naturliga beståndsdelar i mirakelpillren än tillsatt — för "tillsatser" gillar vi inte.
Därför känns det lite som en pust från det förgångna att se reklamen för "Vitamindropp Complex". Är du i Stockholm finns det hela tre mottagningar att droppa in på. Du bör bli behandlad av utbildad vårdpersonal, eftersom det i Sverige endast är sådana som får utföra injektioner och liknande. (Visserligen krävs inte mycket till utbildning för att skilja på infusion, oftast kallat dropp, och transfusion, där man överför blod, men jag antar att man inte slösar på vårdpersonalen för att korra copy.) Sedan får du vitaminer för några tior. Och betalar 1250:- för det — kvacksalveri har alltid varit känd för goda marginaler.
* Det finns två vitaminer som vissa grupper ofta kan behöva extra av. Det ena är D-vitamin, som rekommenderas till barn upp till två år, till alla över 75 år och alla som inte får tillräckligt med sol (inte för att det behövs mycket sol för att täcka behovet). Det andra är folsyra/B9 som rekommenderas till kvinnor i fertil ålder.
5 kommentarer:
Veganer måste för att inte få blodbrist ta en tablett av vitamin B12 några gånger i veckan eftersom vitamin B12 endast finns i animaliska livsmedel. En del veganska produkter har dock B12 tillsatt.
En del äldre oavsett matvanor får sämre upptag av vitamin B12 och de behöver därför tillskott av B12. Brist visar sig som trötthet och blodbrist.
Om man har samma alkoholkonsumtion som jag så rekommenderar läkaren (komplexa) B vitaminpiller och Magnesium. Dock inte intravenöst, om att stoppa i sig piller nu inte är intravenöst.
MVH
Hans
Kvinnor i fertil ålder utgör väl typ en fjärdedel av befolkningen? Alltså är tvärtom oddsen ganska goda att "en vanlig svensk i dagens Sverige" behöver oroa sig för vitaminbrist, åtminstone vad gäller folsyra.
Det är även rätt många som behöver extra D-vitamin. Därför nämns de grupperna särskilt i fotnoten. Det är sånt man har fotnötter till.
Ang Anonyms inlägg kanske det bör förtydligas att det inte är kvinnan själv som är målet för folsyran, utan ett eventuellt foster. Så mig veterligen handlar det om den aningen smalare gruppen "kvinnor som planerar att bli gravida eller är gravida (första 3 månaderna)" snarare än "kvinnor i fertil ålder".
Men fotnötter skall ju hållas så korta som möjligt.
/Håkan
Skicka en kommentar