2021-06-22

Färskpotatis

- Annons i GP 13 juni 1893

Idag må annonsen ovan se hur traditionell och o-märkvärdig ut som helst. Men när den publicerades var den modern. Då var färskpotatis ett färskt påfund, först lanserat i nordvästra Skåne: Potatis som inte fick ligga till sig och bli matig och rejäl, utan som togs upp, i befintligt skick, redan före midsommar. Vilket inte sågs med idel blida ögon; var inte det att förstöra maten, genom att inte låta den växa färdigt?

Men folk fick smak för färskpotatis. Och sedan dess har den varit en given sommarrätt -- äldre än flera andra.1 kommentar:

Anonym sa...

En länk till ett ställe som säljer tidig potatis https://larsviken.se/shop/tradgard-odling/sattpotatis-konsument/early-puritan-1-kg/?v=f003c44deab6 Här kan man läsa att denna tidiga potatis tod 8-9 veckor på sig innan det var dags att börja skörda. Vill man ha sådan potatis till midsommar måste man sätta den runt 20 april. I mitten av Dalarna brukar inte tjälen gå ur marken förrän runt 1 maj och potatis sätter man omkring 1 juni. Sätter man ner potatisen i för kall jord börjar den inte växa förrän jorden värmts upp så man vinner ingen tid på att sätta potatisen för tidigt.