2021-06-07

Lördagsfråga 661: Nationaldagar

  1. Eidsvoll är en ort utanför Oslo. Den är överlägset mest känd för Eidsvollbygningen, där landets grundlag undertecknades. Närmare bestämt inträffade magin i salen på bilden. Byggnaden är ett stort mål för inhemsk turism; den verkar intressant som tidskapsel och väl värd ett besök, även om man som jag är komplett ointresserad av händelserna den 17 maj 1814 och däromkring.
  2. Den enarmade banditen Liberty Bell hade USA:s förmenta frihetsklocka som värdefullast symbol. Klockan förekommer ju i sammanhanget än idag. Dess koppling till självständighetsförklaringen den 4 juli 1776 är avgjort mytisk, vad som än står i dess svenska Wikipedia-artikel.
  3. Bernard-René de Launay var Paris guvernör och hade sin arbetsplats på den gamla fästningen Bastiljen. När denna stormades den 14 juli 1789 var det främst en symbolhandling riktad mot staten och kungamakten. Fast visst fanns det konkreta följder, inte minst för Bernard-René som lynchades.
  4. Någonsin sett två ljus i ett fönster? Det är nog många svenskar som inte känner till företeelsen. I Finland torde ca 0 % vara obekanta med den. Upphovet är mytomspunnet, men sedan länge innebär tändandet av ljusen att man firar självständigheten från Ryssland den 6 december 1917.

17 mai, 4 juli, 14 juli och 6 december ger fyra nationaldagar. Närmare bestämt nationaldagar som firas med pompa och ståt, något som är väldigt, väldigt mycket sällsyntare än många har för sig. Den satte HJ.


Inga kommentarer: