2021-06-03

"In Sweden we have a system"

Det är dessvärre inget skämt att många inlägg på EU-konferenser fortfarande inleds med ett uppfordrande: "In Sweden we have a system!".

 - Annika Ström Melin, Norden behöver politiskt engagemang och en dos svensk ödmjukhet, DN 18 maj 2021

EU-konferenser ska väl vara välbelagda historier. Hur ser de tal ut som inleds med ett uppfordrande "In Sweden we have a system!"?

Exemplen på svenska politiker som utomlands börjar sina tal med "In Sweden, we have a system" är otaliga.

- Anders W. Edwardsson, historier, Uppsala universitet, Sverige och USA förblindas av sin exceptionalism, Dagens Samhälle 28 december 2015

Otaliga, minsann. Var?

Man retas ofta med oss svenskar, härmar oss och säger "In Sweden we have a system ..." (hon säger det med en grimas och överdrivet svensk-engelskt uttal).

- Margot Wallström intervjuas i SvD 23 november 2003

Frasen är mycket känd: "In Sweden we have a system ..." följd av förnumstig redogörelse för något svenskt system (dock aldrig bolaget). Kusinen från landet häver upp sin röst i de fina salarna. Fransmän, britter och andra riktiga utlänningar himlar med ögonen och byter samtalsämne.

Mycket känd, som sagt. Åtminstone som skämt, så som Margot Wallström (vid tillfället EU-kommissionär) demonstrerar. Åtminstone som skämt framfört av svenskar, som vill driva med landsmän som inte förstår hur bortkomna de är.

Men med tanke på hur känd den är var det märkvärdigt svårt att hitta belägg för frasen. Inte i andra hand, där någon hört någon som ... utan i första hand, framförd på allvar av svenskar. Eller för den delen som skämt av utlänningar om svenskar. Hittills har det gått på ett ut eftersom jag i skrivande stund fortfarande inte hittat ett enda belägg. Var hittade Edwardsson sina "otaliga" exempel?

Och hur vanligt eller ovanligt det än är: När, var och hur myntades citatet? Det finns inte hos Pelle Holm eller ens i Hellsing, Hellquist & Hallengrens modernare Bevingat (Albert Bonniers 2007). Faktum är att det första belägget jag hittar i KB:s digitala tidningslägg utgörs av Wallström ovan, från 2003.

Däremot hittade jag annat som påminner om "we have a system".

- Försäkringsbolaget Danica fångar den förnumstiga tonen 1999

- Ben Johnson hade nyss vunnit OS-medaljer och slagit rekord, för att strax därefter förlora allt i en dopingskandal; reklam för Thorn 1988

Dessa svensk-engelska prov kanske syftar på det odödliga uttrycket "do you have what we in Sweden call a skiftnyckel?", myntat av Björn Borgs tränare Lennart Bergelin. Tid, plats och sammanhang för detta varierar, på ett sätt jag sett många gånger. Inte för att jag misstror Bergelin som uttryckets ursprung, tvärtom: Han hade ett fint skämt som han framförde flera gånger.

Men frågan är om "we have a system" enbart är ett skämt eller om det förekommit i verkligheten, "otaliga" gånger.


Inga kommentarer: