2020-04-10

Ventilators är respiratorer

A ventilator is a machine that provides mechanical ventilation by moving breathable air into and out of the lungs, to deliver breaths to a patient who is physically unable to breathe, or breathing insufficiently.
- Wikipedia (eng.): Ventilator

En ventilator är på engelska vad en respirator är på svenska. Det förra ordet ser svenskt ut och har använts flitigt oöversatt på sista tiden, men så ligger det till.

Åtminstone för ögonblicket. Ordet ventilator förekommer även på svenska men betyder i första hand fläkt(system). Det finns enstaka belägg för ventilatorer som är respiratorer, tillräckligt för att kvala in i SAOB – "om apparat l. anordning för underlättande l. möjliggörande av persons andning; särsk. om respirator" – och det verkar som om den betydelsen nu fått ny fart.

För att ytterligare förvirra så finns det något som heter respirator på engelska. Men det är en annan högaktuell grunka:


- Wikipedia (eng.): Respirator2 kommentarer:

Ralf sa...

Andningsmask hette faktiskt respirator i de yrkesverktygskataloger som fanns till för kanske 10 år sedan. Och googlar man idag på Ahlsell (en leverantör av byggvaror) och respirator, japp då kommer man till sidan för andningsmasker/andningsskydd så nånstans ligger ordet respirator kvar som sökord.

Hexmaster sa...

Där ser man! Frågan var allså ännu lite mer komplicerad än den verkade. Trevligt!