2020-04-13

Lördagsfråga 603: Pareidolia


  1. Ett berg i Cydoniaområdet på norra Mars. I ett visst ljus, och lagom upplösning, framträder här ett ansikte. Det blev berömt på grannplaneten 1976 då en sådan bild levererades av Viking 1.
  2. "Badlands Guardian" ligger nära Medicine Hat (så heter orten) i Alberta, Kanada. Upptäcktes 2005 av Lynn Hickox när hon satt och trixade med Google Earth. "Hörlurarna" är en oljekälla med anslutande väg.
  3. Kratern Galle på södra Mars fotograferades också först av Viking 1, eller närmare bestämt dess satellit (de är mindre kända än landarna). I rätt ljus framträder en smiley, betydligt tydligare än på denna bild.
  4. En utstickande klippa i New Hampshire uppvisade ett framträdande ansikte. Det fick namnet "Old man of the mountain" och blev en symbol för staten. Det var uppenbart att gubben inte kunde hänga med hur länge som helst; 2003 var hans saga all, och det här är allt som återstår.

Fina exempel på pareidoli ("istället för en bild", ungefär) i naturen, som lätt blir mindre imponerande om man bara ändrar vinkel, ljussättning eller tidpunkt en smula. Pazuzu satte den hyfsat lätte.

Inga kommentarer: