2020-04-03

Turkmenistan har inte förbjudit corona


- Nyheten som vederlägger påståendet om förbudet: Hälsoministeriet öppnar en coronavirus-hotline, Arzuw News 1 april 2020

Totalitära diktatorer kan göra vad de vill. Många av dem har vant sig vid det, och har gjort knasigheter till rutin. Därför är det inte konstigt att även en respektabel institution som Reportrar Utan Gränser nappar på idén att Turkmenistan, eller närmare bestämt dess ledare Gurbanguly Berdymuchamedov, dragit sitt strå till världsstacken genom att helt enkelt förbjuda coronaviruset, såväl ordet som själva viruset. Och eftersom underhållande galenskaper från vrickade diktaturer kittlar en speciell nerv så är det inte så konstigt att nyheten får vingar och återges mest överallt.

Men oriktig är den. Turkmenistan har visserligen varit bra på att hålla tyst om corona, även när man gjort insatser. Som när man ställde in alla flyg till och från Kina – men inte talade om varför. Så kan det gå till i en totalitär diktatur! Och så öppnade man telefonlinjen ovan, vilket visserligen kan ha varit en reaktion på skrönan om corona-förbudet.

Men framför allt: Eftersom diktatorn inte pratar om corona, så gör ingen annan det heller. Det är så dagordningen sätts i Turkmenistan.
There has been no coronavirus ban, because there is no need for one.
 - Peter Leonard: Turkmenistan has not banned "coronavirus", eurasianet 1 april 2020

2 kommentarer:

Tricky sa...

Idag fortsatte Rapport att sprida myten ”själva ordet corona är förbjudet i Turkmenistan”. Inslaget börjar vid 13:40.
https://www.svtplay.se/video/26143420/rapport/rapport-8-apr-19-30-5

Hexmaster sa...

En bra historia ... Etc.