2016-06-28

Galna ko-sjukan och Brexit

Den här lades ut häromdagen och fick snabbt spridning: "EU Referendum Local Results 2016 vs Mad Cow Disease Outbreak Areas 1992". Rolig! Men inte sann. Redan det faktum att kartan till vänster i gråskala blir kartan till höger räcker för att avfärda den.

Å andra sidan hade jag ingen aning om hur epidemin av BSE (bovin spongiform encefalopati) 1986-98 var fördelad över de brittiska öarna. Men det går ju att ta reda på. Här är ett exempel:

"Incidence of BSE-affected herds from 1985 to 1988 as a percentage of the total number of herds by county/region" källa

Se även kollegerna på Snopes: Mad Out Disease. De har lagt in en galna ko-karta som är helt svart för att påtala att sjukan fanns mest överallt, men det verkar inte stämma; i synnerhet Skottland besparades, av intressanta skäl.

Mest intressant är ändå att en sån här busenkel manipulation kan lura så många. Man behöver inte slava med Photoshop i timmar; gråskala och en väl vald beskrivning, och vips har man fått tiotusentals delningar. Bilden postades också i uppenbart satiriskt syfte.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack. Din text besparade mig några minuters googling när jag fick mailet nu på morgonen.

MVH

Hans

Krister Olson sa...

Det här är ju humor, sk satir. Om någo tar detta på allvar så är det problemet, inget annat. Vem skulle få för sig att försöka belägga Monthy Python med sakfel när de kör en fotbollsmatch med filosofer från olika århundrade.

Kurt sa...

Eftersom köttet knappast ändå inte konsumerades lokalt ens 1992, så borde ev. symptom bland befolkningen knappast vara direkt kopplade till geografisk förekomst av BSE, snarare knutna till hur hög konsumtionen av nötkött är i olika delar av landet.