2016-06-17

Använd inte korsvimplar

Den svenska flaggan! Inga frågor på den.

Och här har vi en svensk vimpel. Notera att det blåa fältet ska vara uppåt. Vimpeln har ett symbolvärde åt samma håll som flaggan men inte riktigt ("ersätter aldrig svensk flagga"), och kan därför hanteras något friare. T.ex. kan den vara uppe även nattetid, vilket aldrig kommer på fråga för flaggan.
Vimpeln är avsedd att pryda flaggstången då flaggning inte sker och får vara hissad dygnet runt.
- Riksarkivet: Vimpel

Vad har vi då här? Med vimpelns form men flaggans kors ... Jo, det är en så kallad korsvimpel. Den gillar Riksarkivet, som tydligen har viss tyngd i den här sortens frågor, inte alls:
En s.k. korsvimpel är inte godkänd och är även historisk felaktig – avstå från användning.
- Ibid.

När korsvimplarna började dyka upp vet jag inte. Givet tillräckligt många sekler, generationer eller måhända bara år lär den accepteras av Riksarkiv, försvar m.fl. på samma sätt som av folk i gemen.

5 kommentarer:

Familjen Riis sa...

Vad är tabu med korsvimpel . Har sökt men får inga vettiga svar bla. I Riksarkivet. Det blir bara politiskt svammel. Har det med någon form av gammal Svensk rasdiskriminerande göra. Har läst en del att denna typ av vimpel var vanlig på gamla Svenska örlagsbåtar.
Finns det någon historie kunnig som kan tala om bakgrunden till att det inte är ok. Med korsvimpeln.
Mvh. Conny

Amatörflaggentusiast sa...

Så vitt jag förstår har misstron mot korsvimpeln mer att göra med svensk kulturhistoria än någon annan anledning.

Som Riksarkivet nämner har korsvimpeln inte mycket till historisk grund, utan är mer av ett fenomen som uppstått på senare. Den vimpel som har starkare historisk anknytning, och därför officiellt rekommenderas, är den med ett övre blått och ett undre gult band.

Så användningen av korsvimpeln skulle skulle kunna jämföras med att, istället för att använda svenska flaggan, flagga med symbolen Tre Kronor eller ett lejon från vapenskölden. På sätt och vis är det fortfarande ett användande av nationella symboler, fast i lite fel sammanhang.

Det är nog därför det ibland riktas en del irritation mot korsvimpel, eftersom många ser den som ett vanärande mot landets kultur och traditioner.

Hoppas det hjälpte med att klarna upp saker och ting lite!

Unknown sa...

Är fd yrkesmilitär och sedan 2001 flaggvakt i området jag bor . Att korsvimpel är inte godkänt som officiell symbol de viste ja ,därför vägrar jag att ha den upp på våran flaggstång. En sak som jag har alltid irriterad jag mig på är att då och då våran vicevärd( som borde hålla sig borta från flaggstången) KNYTER Svenska Rikets officiella vimpel. Jag har gått i 12 år på en Kadettskola och 3 år på en Oficer högskola. En av de ämnen som vi studerade under 15 ÅR är ""Hieraldiska symboler och deras betydelse "". Enligt det "" att knyta eller på ett annat sätt förvanskas en flagga eller vimpel är ett sätt att visa att ett land/ person avskyr eller vill med uppstått förnedra symbolen och genom det landet symbolen står för"" ! Har försökt länge förmå respektive personen att sluta med det ! Det går inte ! Styrelsen bryr sig inte ! Vad kan jag göra ? Det skär i hjärtat att se det ! Lägger bild på sista ""bravaden "" !

Anonym sa...

'Jag har gått i 12 år på en Kadettskola och 3 år på en Oficer högskola'

Ursäkta, 12 år på en kadettskola?

MVH

Hans

Anonym sa...

1971 till 1983 ! Vanligt i andra länder . USA ,IRAN ,RUSIA ENGLAND etc . Inte det Ni kallar för kadettskolan, eller oficer högskolan. Här kommer man som barn och går utt som blivande oficer . Är Du snäll o h vill kolla upp det ?