2016-06-27

Lördagsfråga 418: Film-hittepå

  1. Benedict Cumberbatch och Allen Leech som Alan Turing och John Cairncross i The Imitation Game (2014). I denna scen har Turing just upptäckt att Cairncross spionerar för ryssen; denne förklarar att om detta avslöjas, så kommer Turings hemlighet (att han är homosexuell) att avslöjas ... Att Cairncross var spion stämmer. Att han och Turing träffades lär ha varit högst osannolikt eftersom de arbetade i olika enheter och säkerhetsnivån på Bletchley Park var exceptionell. Och att Turing skulle ha låtit sig utpressas till att skydda en spion är en synnerligen grov anklagelse som är helt gripen ur luften.
  2. En klassisk scen i superklassikern Pansarkryssaren Potemkin (1925): Soldater skjuter mot civila. Skjutande ska ha inträffat i samband med myteriet (det krävdes inte mycket för att tsarens soldater skulle börja skjuta på allehanda mjuka mål). Men att det skulle ägt rum på den stora trappan i Odessa är en fiktion som icke desto mindre lär ha tagits på allvar på sina håll.
  3. I Laurence Oliviers filmatisering av Shakespeares Henry V (1944) ser man en riddare hissas på plats inför slaget vid Agincourt. Det har bidragit till myten om de ohanterligt jättetunga rustningarna. (Faktoider: Medeltida rustningar)
  4. I den polska filmen Lotna (1959) visas hur det polska kavalleriet 1939 angrep tyska stridsvagnar. Händelsen ägde rum men naturligtvis inte alls på det sätt som den uppfattats och beskrivs här: så efterblivna var sannerligen inte polackerna att de högg med svärd mot kanonrör..!? (Faktoider: Polska kavalleriet)
Steamboat Willie var inne på någorlunda rätt spår när han föreslog filmer som var "yviga med verkligheten". Att åtminstone tre av dem har ett tydligt propagandasyfte tänkte jag inte ens på. :-)

Inga kommentarer: