2016-06-14

Österrike-Ungern i Euro16

Den roliga bilden t.v. kändes först tråkig att "avslöja" ... Men Österrike och Ungern har aldrig haft ett gemensamt landslag.

Österreichischer Fußball-Bund bildades 1904. Det ungerska landslaget spelade sin allra första match i Stockholm 1912. Landskamperna före kriget torde ha varit få, och efteråt upplöstes Habsburgarnas kejsardöme.

Utan koll på fotbollshistorien, men någorlunda på en del andra historiska aspekter, så var det inte märkligt att inte ha ett österrikiskt-ungerskt lag. Bortsett från att Österrike och Ungern ibland räknades som ett land, ibland som två, så var samhörigheten inom de olika etniska grupperna långt större än mellan dem.

7 kommentarer:

Bobbo sa...

Det är lite som det att England, Skottland, Wales och Nordirland har separata fotbollslag.

AH sa...

Nu har det visserligen inte så mycket med dagens Österrike och Ungern att göra, men i Österrike-Ungern ingick även Böhmen och de ansökte tydligen också att delta i fotbollsturneringen i sommar-OS 1912, men fick nej eftersom de inte var medlemmar i FIFA. Böhmen tävlade dock under egen flagg i andra sporter i samma OS.

För den som undrar så vanns OS-turneringen i fotboll av Storbritannien 1912. I OS har nämligen aldrig England, Skottland, Wales eller Nordirland tävlat under egen flagg, utan till skillnad mot i EM och VM så har de kört med Storbritannien i OS-fotbollen.

Anonym sa...

I OS 1912 möttes för övrigt Österrike och Ungern (Ungern vann med 3-0). Det var deras 20:e möte. När Franz Josef dog 1916 hade lagen mötts 34 gånger så han borde inte ha blivit så väldans förvånad vid tanken kan man tycka...


/magnus

Christian_Henriksson sa...

Det är dessutom det inbördes möte som är vanligast i Europa - enbart Argentina-Uruguay har spelats oftare.

Anonym sa...

”Vilka är motståndarna?” Den historien har dragits som skämt om både sonsonen Karl (1887 - 1922) och hans son Otto (1912 - 2011).

Hexmaster sa...

Ah, en lustifikation med anor! Lika roligt varje gång, kantänka, trots att mötet som sagt är en fotbollsklassiker som utspelats en mängd gånger.

AH sa...

När vi är inne på gamla länder har jag svårt att minnas att jag hört någon dra skämtet "Sverige och Norge spelar ikväll. Mot vem?". Vad jag förstått så var det väl så unionen mellan länderna kallades, även om man ska vara mer formell skulle ha sagt "Förenade konungarikena Sverige och Norge".

Ska man tro Wikipedia verkar inte heller denna union ha spelat någon match ihop.