2016-01-29

Kolloidala silvergangsters

Anders Sultan, VD för Ion Silver AB, är inte bara en kvackare som blivit miljonär på kolloidalt silver. Han hyser även diverse knäppa och riktigt obehagliga idéer. Det är därför inte alls märkligt att han får utrymme i Nya Tider. Det är en högerextrem tidning vars chefredaktör Vávra Suk var med om att bilda Nationaldemokraterna för de som tyckte att Sverigedemokraterna var för mycket vanilj. Om Sultans tankevärld har jag skrivit i bloggposten Kolloidala konspirationer.

Häromveckan tog jag upp en helsidesannons som Ion Silver fått med i tidningen Allers. Sedan redaktionen uppmärksammats om det högst tveksamma innehållet drog de in annonsen. Detta tog jag upp i bloggposten Kolloidalt silver får nobben.

Därefter hände följande:

På grund av redaktionens schabbel fick Ion Silver AB reda på vem som tipsat tidningen. Det var inte jag, ifall någon undrar; men jag hade gärna gjort det om jag kommit på idén, även med tanke på det som komma skulle.

Kort därefter fick personen ifråga ta emot flera långa, orediga och inlindat hotfulla mail från flera företrädare på företaget. Givetvis inkluderade det deras stjärnadvokat Michael Zazzio:
Nu får du vara i fred om du inte öppnar munnen igen.
Kvackarna kan visserligen inte presentera några randomiserade dubbelblinda studier som visar att kolloidalt silver är annat än skit. Men de kan slå in tänderna på den som knystar om något annat.

3 kommentarer:

Anonym sa...

"Nu får du vara i fred om du inte öppnar munnen igen."

Jag skulle gå till polisen om jag fick ett hot som det där.

Swedishsax sa...

Tyvärr är det inte säkert att en sådan mening, som dessutom är ryckt ur sitt sammanhang, kvalar in som olaga hot och i så fall är det inte mycket polisen kan göra åt just det.
https://polisen.se/Lagar-och-regler/Om-olika-brott/Hot/

Det kan möjligen vara idé att anmäla advokaten till advokatsamfundets disciplinnämnd. Det är en lite komplicerad process (fattas bara - det är ju advokater som hittat på den), och med bara ett halvdussin uttalanden per år verkar den lite tandlös (fattas bara - det är ju advokater som utreder varandra), men ändå.
https://www.advokatsamfundet.se/Behover-du-advokat/Missnojd-med-en-advokat/

Men: uppgiftslämnare till press har en hel del rättsligt skydd, så den som avslöjat källan kan vara skyldig till tex brott mot tryckfrihetsförordningen, och sådant tar domstolarna inte lätt på.
https://www.sjf.se/yrkesfragor/yttrandefrihet/kallskydd.

Utan att ha någon närmare insikt hoppas jag att källan här orkar och vågar driva detta vidare.

Anonym sa...

@Swedishsax:
Hexmaster var ironisk när han skrev "stärnadvokaten Michael Zazzio".
MZ är inte advokat, har aldrig varit och kommer aldrig att bli. Han har kanske, kanske, möjligen suttit på universitetet och tragglat sig igenom Jiken eller Jöken. Godkänd tenta har han med största sannolikhet inte avlagt.
Han är bara väldigt bra på att författa extremt långa och virriga klagotexter med hänvisningar till olika lagrum och internationella konventioner.