2016-01-22

Farliga kvinnotyper 1925

@Meloppan lade ut en fin lista från Socialstyrelsen: Samhällsfarliga kvinnotyper, inklusive subtyper, från 1925. Där finns flera intressanta glosor.

Nymfomaner

Nymfomana kvinnor med "överdriven könsdrift" efter νύμφη nymfe, smågudinnor i grekisk mytologi som bl.a. tänktes "föra ett kringströvande, sorglöst liv uppfyllt av sång o. dans" (SAOB: NYMF).

Onanister efter Onan, son till Juda. I Gamla testamentet berättas hur Onan skulle fullgöra sin "svågerplikt" med änkan efter hans döde bror. Eftersom han inte ville få en son som inte skulle räknas som hans så valde han istället coitus interruptus:
Men tå Onan wiste at säden icke skulle wara hans egen
tå han låg när sins broders hustru
lät han thet falla uppå jordena
och förderfwade thet
at han icke skulle gifwa sinom broder sädh.
- 1 Mos 38:8-10

Därifrån fick vi ordet med den något annorlunda betydelsen. En fin definition av onani från 1819 återges i SAOB: "kelande med sin egen person".

Demimonder

På franska betyder demimonde ordagrant "halvvärld", i överförd bemärkelse sämre folk.

Hålldamer hittar vi i SAOB, HÅLL-DAM: "underhållen älskarinna, mätress" med tilläget "starkt vard[agligt], föraktligt".

Boulevardflickor är naturligtvis gatflickor. Om det fina ordet gör dem "bättre" eller "sämre" vet jag inte. Kommer att tänka på den så kallade boulevardpress som väl sällan omtalas idag. Begreppet började som franska dagstidningar som endast köptes som lösnummer, i kiosker el.dyl. eller i automater utmed boulevarder och andra gator. Det blev omsider en beteckning på den sensationspress som i dagens svenska kallas kvällspress eller, för att ta ett av mina favoritord, skymningspress.

Homosexuella

Soutenöser är den feminina formen av soutenörer eller sutenörer. Det kommer från franska soutenir underhålla eller beskydda, och avser hallickar, i kvinnlig form bordellmammor el.dyl.

Voyeuser är den feminina formen av voyeur, någon som gillar att titta.

Vampyrer

Den var lite oväntad... Och mer svårutredd än de andra begreppen. Avses kanske något i stil med vamp? Det ordet myntades efter en filmatisering av Kiplings The Vampire med stumfilmsstjärnan Theda Bara i den mycket förföriska och aktiva huvudrollen.

Eller så här:
Och där stod — det rysligaste i människohamn som någonsin sett. Med rött hår, svullna ögon och ... läppar som alltid föreföll blodiga och gav honom den föreställningen att hon sög blod.
- August Strindberg, som hade ett komplicerat förhållande till lite av varje, beskriver hustrun Siri von Essens väninna Marie David

Hur ordet lyckades leta sig in i Socialstyrelsens lista är något gåtfullt.

Berglärkor (bottensatsen)

Detta begrepp fick letas efter lite intensivare. Här är en beskrivning:
Ordet är fult, men dess innebörd är ännu fulare, det betecknar de djupast sjunkna bland de qvinnor, som stå under sedlighetspolisens kontroll och myndighet.
- DN den 12 december 1896

Den ornitologiska kopplingen ska vara att flickorna inte ens vistades på gatorna utan även geografiskt höll till utanför samhället, som i skogsbackar.

1 kommentar:

Björn Nilsson sa...

En uppehållsplats för "berglärkor" var på Kungsholmen i Stockholm, i sluttningen där Sankt Eriksbron nu finns. Berättat av Fogelström, om jag minns rätt.

Respektablare damer var "tornsvalorna", flygvapenlottor som stod i torn under världskriget och spanade efter flygplan.