2016-01-12

Blodgruppsmetoden

Skymningspressen gör ett försök att lansera "blodgruppskost". Jag lade inte 1 spänn för att ta reda på mer.
En pseudovetenskap med anknytning till blodgrupper är blodgruppsdieter, som är pseudomedicin med ett säreget inslag av pseudohistoria, på så sätt att skaparen Peter D'Adamo hävdar att de med grupp O stammar från jägare och därför har en konstitution som kräver mycket kött, de med grupp A från bönder som därför mår bättre av vegetabiliska jordbruksprodukter, och så vidare. Hans idéer har ungefär hur många brister som helst, vilket naturligtvis inte hindrat dem från att väcka uppmärksamhet, även i Sverige.
- Peter Olausson, Japansk blodsmystik, Folkvett 2010-3, i vilken jag beskriver en ännu knasigare blodgrupps-idé

D'Adamos Eat Right 4 Your Type kom ut 1996, på svenska Ät rätt för din blodgrupp 2002. Den fick trots allt ingen större uppmärksamhet i USA, knappt någon alls i Sverige (utom från ärkekvackerskan Sanna Ehdin). Det visar att en idé inte får genomslag bara för att den är fel, dum och ogrundad.

För blodgruppsdieten är fel på alla håll. Blodgrupper ärvs inte "direkt" (om föräldrarna har A och B så kan barnet få A, B, AB eller O), det vi äter kommer inte i kontakt med blodet på det sätt som det beskrivs (man gör stora och pseudovetenskapliga poänger av s.k. lektiner), den så kallade forskningen utgörs av folk som prövat på dieten ett tag och menar sig må bättre (har någon någonsin hört det förut?), och en studie som lovade mycket finns inte:
Where can I find the results of the study you mentioned in your book that you were doing with breast cancer?
Unfortunately, this study was never completed. As we went along it became clear that, since we only had access to the limited number of patients seen in our clinic, we would never achieve the number of subjects needed for the study to have the statistical power needed to draw any final conclusions. Sadly, what data we did have was lost and destroyed when I moved my office from Greenwich CT to Stamford CT in 1999.
- Peter J. D'Adamo, dadamo.com: Blood Type FAQ

Och så håller det på ...

När kost-predikanter inte bara hävar att deras grej får dig att må bättre i allmänhet utan även kurerar diverse krämpor så övergår geschäftet till att bli direkt farligt.
Det är viktigt att varna för riskerna med blodgruppsdieten, och dess otaliga ogrundade påståenden, och i stället hänvisa till vederhäftiga kostplaner som exempelvis Svenska näringsrekommendationer. Den som har medicinska skäl att ändra sin kost bör naturligtvis konsultera sakkunniga kostrådgivare och inte förlita sig på den riskabla blodgruppsdieten.
- Karin Nylund, Kerstin Sjölin, Gisela Van Der Ster och Dan Larhammar, Blodgruppsdieten: fantasier och kvacksalveri, Läkartidningen 2004-41

Skeptic's Dictionary: blood type diet
Wikipedia: Blodgruppsdieten

1 kommentar:

Löken sa...

På tal om trams så kan jag tipsa om avsnitten av Vetandets värld i P1 som heter Psykobabblarna. Intressant men också skrämmande att sånt får ta plats och resurser.

Psykobabblarna: Neuromyter och omedveten inkompetens
Om hur den pseudovetenskapliga läran kommunikologi sprids inom företag, kommuner och landsting - trots att den i viktiga delar bygger på felaktigheter och motsätter sig en oberoende granskning.
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/661962?programid=412

Psykobabblarna: Osmarta hjärnrörelser i klassrummet
Om hur pseudovetenskapliga så kallade smarta hjärnrörelser sprids på svenska skolor - och påstås underlätta inlärningen av matematik - trots att det saknas stöd i seriös forskning.
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/662004?programid=412